Hop til hovedindhold

Nye regler for kontanthjælp 2025

Den 1. juli 2025 kommer der nye regler for dig, som modtager kontanthjælp, uddannelseshjælp og selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse.

Spørgsmål og svar om de nye regler for kontanthjælp

  • Reglerne gælder for dig, som modtager kontanthjælp, uddannelseshjælp og selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse.

  • Formålet med kontanthjælpsreformen er at skabe et mere enkelt kontanthjælpssystem.

    De nuværende ydelser i kontanthjælpssystemet afskaffes og erstattes af én ydelse: Kontanthjælp.

    Den nye kontanthjælp har som udgangspunkt tre satser: Mindstesats, grundsats og forhøjet sats. Hertil kommer en sats for hjemmeboende.

    Derudover indføres en række tillæg, der er målrettet børnefamilier, enlige og unge.

    Målet med de nye regler er blandt andet, at det skal kunne betale sig at tage et laverelønnet arbejde arbejde, så flere kan få en tilknytning til arbejdsmarkedet.

  • Du vil inden den 20. juni 2025 få et brev i din digitale postkasse fra din ydelsessagsbehandler, som forklarer, hvordan din ydelse vil blive beregnet fra 1. juli 2025.

    For yderligere information vedrørende breve, se ”Oversigt over information i breve” længere nede på siden.

  • Der vil fremover være én ydelse: Kontanthjælp.

    Ydelsen vil have tre satser:

    • Mindstesats: For personer, som ikke opfylder opholds- og beskæftigelseskravet.
    • Grundsats: For personer under 30 år, der ikke har haft, hvad der svarer til til 2,5 års ordinært fuldtidsarbejde inden for de seneste 10 år. Satsen vil følge SU som pejlemærke.
    • Forhøjet sats: For personer der er fyldt 30 år, eller unge i alderen 25 – 30 år der har haft, hvad der svarer til 2½ års ordinært fuldtidsarbejde indenfor de seneste 10 år.

    Derudover kommer der en sats for personer under 30 år, der er hjemmeboende hos én eller begge forældre, og ikke forsørger eget barn i hjemmet.

  • Opholdskrav

    For at kunne modtage kontanthjælp med grundsats eller forhøjet sats, skal du have haft ophold i riget (Danmark, Grønland eller Færøerne) i 9 ud af de seneste 10 år. 

    Opholdskravet gælder alle borgere, der indrejst efter 2. april 1968.

    Hvis du ikke opfylder opholdskravet, kan du modtage kontanthjælp med mindstesats.

    Beskæftigelseskrav

    For at kunne modtage kontanthjælp med grundsats eller forhøjet sats er der ud over opholdskravet også krav om, at du skal have haft, hvad der svarer til 2 år og 6 måneders almindelig fuldtidsbeskæftigelse inden for de seneste 10 år. Det svarer til 4.810 timer, inden for de seneste 10 år.

    Du er som udgangspunkt omfattet af beskæftigelseskravet, hvis du:

    1. som udlænding er blevet registreret i Folkeregistret i Danmark efter 2. april 1968, og ikke tidligere har været registreret her i riget (Danmark, Færøerne eller Grønland).
    2. som udlænding eller dansk statsborger har opholdt dig i udlandet i mere end 12 sammenhængende måneder og er (gen)indrejst til riget den 2. april 1968 eller senere.

    Undtagelser for opholds- og beskæftigelseskrav

    Reglen om, at du skal opfylde opholds- og beskæftigelseskravet gælder ikke, hvis du er EU/EØS-borger, i det omfang du efter EU-retten er berettiget til hjælpen.

    Er du dansk statsborger og har opholdt dig i et andet EU/EØS-land i mere end et år og får behov for hjælp fra det offentlige ved hjemkomsten, lægges vægt på den tilknytning, du har til Danmark. Du skal selv give kommunen de oplysninger, der er nødvendige for, at kommunen kan afgøre, hvilken kontanthjælpssats du har ret til.

    Kravet om almindelig fuldtidsbeskæftigelse her i riget i 2 år og 6 måneder inden for de seneste 10 år gælder ikke for førtidspensionister, seniorpensionister og tidlige pensionister, der ikke modtager fuld førtidspension, seniorpension eller tidlig pension efter lov om social pension på grund af betingelserne om optjening eller på grund af en tilsvarende pension fra et andet EU-/EØS-land, eller for personer, der har nået folkepensionsalderen. 

  • Fra den 1. juli 2025 kan du få dækket egenbetalingen af tilskudsberettiget medicin, når du er på kontanthjælp, hvis særlige betingelser er opfyldt. Du kan læse om betingelserne herunder.

    Medicintilskud til dig som modtager kontanthjælp

    Du har ret til at få dækket egenbetalingen af receptpligtig tilskudsberettiget medicin, når du har fået udbetalt kontanthjælp i 12 måneder inden for de seneste 18 måneder. Det betyder, at alle borgere, der har modtaget kontanthjælp i et år eller mere, har ret til gratis medicin.

    En måned, hvor du kun delvist har modtaget kontanthjælp, herunder supplerende kontanthjælp, vil indgå i opgørelsen af de 12 måneder med kontanthjælp som en hel måned.

    Hvis du i en måned har modtaget en udbetaling på 0 kr., f.eks. fordi hjælpen er blevet nedsat på grund af din ægtefælles indtægter, tæller måneden ikke med i opgørelsen af de 12 måneder. Det er ikke en betingelse, at de 12 måneder ligger i forlængelse af hinanden. Selvom du i en måned ikke har fået udbetalt hjælp, kan du således godt fortsat være berettiget til medicintilskuddet. 

    Medicintilskud til din ægtefælle

    Hvis din ægtefælle har ret til kontanthjælp afledt af din sociale begivenhed, vil din ægtefælle have ret til egenbetalingen ved køb af tilskudsberettiget medicin.

    Dette gælder dog kun hvis din ægtefælle selv har modtaget kontanthjælp i 12 måneder inden for de seneste 18 måneder. Det er dermed ikke nok, at din ægtefælle har en afledt ret til kontanthjælp. Der skal også reelt være udbetalt kontanthjælp i 12 måneder inden for de seneste 18 måneder.

    Medicintilskud til dine børn

    Retten til at få dækket egenbetalingen af receptpligtig tilskudsberettiget medicin gælder også for børn, som bor hos dig, når du modtager kontanthjælp.

    For børn under 18 år, som bor hos en forælder, der modtager kontanthjælp, vil retten gælde fra den første dag, hvor forælderen har ret til kontanthjælp.

    Hvordan får jeg tilskuddet?

    Du skal ikke selv lægge ud for medicinen, da tilskuddet vil blive ydet direkte på apoteket via Lægemiddelstyrelsens Centrale Tilskudsregister (CTR).

    Du skal være opmærksom på, at hvis det billigste lægemiddel ikke er på lager på apoteket, må du afvente eller hente denne medicin på et andet apotek. Du kan dog vælge selv at betale differencen på et dyrere præparat. 

    Apoteket afregner tilskuddet direkte med din kommune.

    Du skal være opmærksom på at tilskuddet kun dækker det billigste præparat.

    Der vil helt automatisk blive givet besked fra kommunen til Lægemiddelstyrelsens Centrale Tilskudsregister, hvis du er omfattet af muligheden for at få dækket egenbetalingen ved køb af tilskudsberettiget medicin. Det betyder at du bare skal henvende dig på dit ønskede apotek.

  • Den 1. juli 2025 bliver der indført et loft over, hvor meget borgere i kontanthjælpssystemet kan modtage i boligstøtte.

    Boligstøtteloftet vil ligge på 363 kr. om måneden, og vil kun gælde samlevende og ægtefæller på forhøjet sats.

    Indtægtsfradrag

    Med de nye regler vil få timer i almindeligt arbejde kunne betale sig. 

    Modtager du eller din ægtefælle kontanthjælp på minimumssats eller grundsats, vil du få et fribeløb på 5.200 kr. om måneden (2025). Det betyder, at du vil beholde hver en tjent krone op til 5.200 kr. pr. måned før skat, uden at det vil blive modregnet i din kontanthjælp.

    Modtager du forhøjet sats, vil du få et fribeløb på 2.600 kr. om måneden (2025). Det betyder, at du vil beholde hver en tjent krone op til 2.600 kr. pr. måned før skat, uden at det vil blive modregnet i din kontanthjælp.

    Fribeløbet er individuelt, og et uudnyttet fribeløb kan ikke overføres mellem ægtefæller.

    Modtager du kontanthjælp med sats som hjemmeboende, vil du ikke have et fribeløb. Her vil kommunen fradrage 65 % af arbejdsindkomsten i din kontanthjælp.

    Overstiger indtægten fribeløbet, vil du kunne beholde 35 % af din arbejdsindtægt op til det fastsatte indkomstloft på henholdsvis 85 % af den maksimale dagpengesats, hvis du modtager forhøjet sats, og 100 % hvis du modtager mindstesats, grundsats eller sats som hjemmeboende.

    Særligt for dig der er i et STU-forløb

    Hvis du deltager i en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU), vil der først blive modregnet arbejdsindtægter i din kontanthjælp, når du har tjent 29.738 kr. pr. år.

  • Fra den 1. juli 2025 vil alle, der modtager kontanthjælp, få ret til 4 ugers ferie, når de har modtaget kontanthjælp i 12 sammenhængende måneder.

    Der er mulighed for supplerende kontanthjælp under afholdelse af ferie, hvor du modtager feriepenge fra en tidligere ansættelse, op til kontanthjælpssats.

  • Følgende ordninger afskaffes:

    • Kontanthjælpsloft (erstattes af boligstøtteloft)
    • Danskbonus
    • Diagnosetillæg
    • Aktivitetstillæg
    • Særlig støtte (hvis man er modtager kontanthjælp)
    • 225 timers reglen
    • Tillæg for erhvervskompetencegivende uddannelse
    • Bidragstillæg

Oversigt over information i breve

Du vil modtage en række forskellige breve. I oversigten herunder kan du se, hvilke breve du kan forvente at modtage.
Brev Udsendelsesperiode Beskrivelse
Orienteringsbrev Den 6. januar 2025 Generel vejledning om, at der er vedtaget ny lovgivning.
Vejledningsbrev Januar - marts 2025 Vejledningsbrev til dig, som modtager uddannelseshjælp, kontanthjælp, selvforsørgelses-, hjemrejse- eller overgangsydelse. Der vil være tale om en individuel vejledning, om, hvad de nye regler får af betydning for dig Ud fra de aktuelle oplysninger i din sag, vil du blive vejledt om, hvilken satsindplacering, du vil få samt hvilke tillæg du vil have ret til, når det nye kontanthjælpssystem får virkning den 1. juli 2025.
Agterskrivelse Maj - juni 2025 Du vil modtage en agterskrivelse, hvor du endeligt kan se, hvilken sats og eventuelle tillæg, du vil have ret til pr. 1. juli 2025. Agterskrivelsen vil først få virkning som en afgørelse efter partshøringsfristen er udløbet, hvis du ikke er kommet med bemærkninger til sagen. Hvis du mener, at der er forkerte oplysninger i din sag, som har betydning for den afgørelse, som kommunen agter at træffe, er det vigtigt, at du kontakter os. Du vil kunne læse hvordan i agterskrivelsen.
Afgørelse om fritidstillæg Slut juni 2025 Afgørelse om ret til fritidstillæg til dig, som har børn boende. Her vil du få at vide, om du vil modtage fritidstillæg samt modtage vejledning om, hvornår du skal indsende dokumentation og hvordan.
Orientering om medicintilskud Slut juni 2025 Orientering til dig, som har ret til medicintillskud og til dig, som har børn, der har ret til medicintilskuddet, men hvor du endnu ikke har optjent retten til medicintilskuddet.
Udbetalingsmeddelelse som afspejler de nye regler Slut juli 2025 Du vil modtage den første udbetalingsmeddelelse med nye satser og tillæg.