Hegnsyn
Hegnsynet behandler sager om uenighed mellem naboer om hegn i skel.
Hvis du og din nabo er blevet uenige om opsætning, ændring eller vedligeholdelse af det hegn, der findes mellem jeres grunde, kan det være nødvendigt at anmode om et hegnsyn.
Det er altid vigtigt at prioritere det gode naboskab. Forsøg at blive enig med din nabo om jeres fælles hegnsforhold og derved undgå en nabokonflikt. Vi vil råde dig til at prøve at få en konstruktiv dialog med naboen inden, Hegnsynet eventuelt involveres.
Du er også velkommen til at ringe til Hegnsynets sekretariat, hvis du har brug for vejledning.
Hegnsyn
-
Hegnsynet er et privat tvistnævn. Det er uafhængigt af Rudersdal Kommune.
Du skal henvende dig til hegnsynet gennem kommunen, fordi kommunen stiller sekretariatsbistand til rådighed for hegnsynets formand.
-
Hegnsynet behandler uenigheder mellem naboer om grønne eller faste hegn, der er placeret:
- i eller tæt langs skellinjen – fælleshegn
- op til 1,75 m fra skellinjen på egen grund langs ejendommens skel – egne hegn.
Hegnsynet kan ikke behandle uenigheder om fx:
- skellets placering
- skyggegener fra høje enkeltstående træer på nabogrunden.
-
Ejerne indkaldes skriftligt til hegnsynet.
Du har mødepligt, enten personligt eller ved fuldmægtig (dvs. en, som du ønsker, skal repræsentere dig, og som du giver en skriftlig fuldmagt).
Hegnsynet vil sammen med parterne besigtige hegnet fra begge sider. Parterne forklarer sagen og oplyser det resultat, de hver især ønsker, hegnsynet skal nå til. Hegnsynet vurderer parternes forklaring, og formanden tilkendegiver herefter, hvilket udfald sagen forventes at få.
Hegnsynet sender kendelsen til parterne snarest muligt efter hegnsynets afholdelse.
Hvis du er uenig i kendelsen, kan du indbringe sagen for domstolene inden fire uger efter, at du har modtaget kendelsen.
Parterne har altid mulighed for at indgå en aftale om sagen (et forlig).
-
Det koster 2.009 kr. (2023-pris) at afholde et hegnsyn. Sager der begæres i 2024 koster 2.100 kr. Omkostningerne til et hegnsyn betales af den part, som hegnsynet skønner, at afgørelsen går imod. Det vil stå i kendelsen, hvem der skal betale omkostningerne.
-
Et hegnsyn kan kun begæres af grundejere, der har fælles skel.
Du skal sende en skriftlig begæring til hegnsynet. Begæringen indsendes via en formular.
Begge parter får alt materialet
Din nabo vil få tilsendt en kopi af alt det, du sender til hegnsynet, og du vil få kopi af det, din nabo sender.
-
Til orientering kan sekretariatet ikke rådgive eller forholde sig til de enkelte sager, men blot komme med en generel vejledning.
Hegnsynssekretariatet har åbent for telefoniske henvendelser mandag og tirsdag mellem kl. 9:00-13:00 og torsdag og fredag mellem kl. 9:00-13:00 på tlf: 72 68 11 19.
Hegnsynssekretariatet kan også kontaktes pr. mail: hegnsyn@rudersdal.dkOBS: Hegnsynets sekretariat holder julelukket fra den 20/12 til og med 04/01.
Lovgivning
-
HVILKE REGLER GÆLDER VED ETABLERING AF HEGN MELLEM TO NABOGRUNDE?
Enhver grundejer har ret til at få et fælleshegn mellem grundene. Det står i hegnslovens § 7.
Kan I ikke blive enige om etablering af hegn eller om hegnets type, dimensioner eller øvrige udseende, må I ikke begynde at sætte hegnet op, før hegnsynets afgørelse om det foreligger.
REJSNING AF NYT FÆLLESHEGN
Udgiften eller arbejdet med etablering af nyt fælleshegn deles som udgangspunkt lige mellem parterne. Se hegnslovens § 8.
Hvis hegnet eller hegnstypen overvejende er i den ene parts interesse, eller hvis den ene nabos anvendelse af ejendommen nødvendiggør et særligt kostbart hegn, kan hegnsynet efter en konkret vurdering fastsætte udgiftens eller arbejdets fordeling.
OMBYTNING AF FÆLLESHEGN
Hegnslovens § 12 siger, at en grundejer ikke kan udskifte eller ændre fælleshegnet uden aftale med naboejeren. Hvis I ikke kan blive enige, kan I begære hegnsyn. Se hegnslovens § 34, stk. 1.
VEDLIGEHOLDELSE AF FÆLLESHEGN
Hegnet må ikke beskadiges og skal holdes i forsvarlig stand. Jorden omkring hegnet må ikke benyttes på en sådan måde, at det er til skade for hegnet. Det står i hegnslovens § 19, stk. 1.
EGNE HEGN
Egne hegn kan naboen forlange skåret ned og klippet, således at de ikke påfører naboen større ulemper end fælleshegn.
Er der tale om enkeltstående træer, behandler hegnsynet kun spørgsmål om:
- Grene, der vokser gennem hegnet eller så tæt hen over hegnet, at det udsættes for beskadigelse. Se hegnsloven § 19, stk. 2
- Grene, der er til gene for den nødvendige færdsel langs skel. Se hegnsloven § 19, stk. 2
- Grene, der er til fare for sikkerheden på naboejendommen på grund af alder, råd eller lignende. Se hegnsloven § 19, stk. 3.
Alle andre spørgsmål om enkeltstående træer hører under domstolene, hvor de afgøres efter de uskrevne naboretlige regler.
I øvrigt findes reglerne om hegnsyn i Lovbekendtgørelse om hegn nr. 1749 af 14. december 2015.
Lovbekendtgørelse nr.1749 af 14. december 2015 (Retsinformation)
ADVOKATVAGT
Du kan eventuelt få gratis rådgivning om din sag i advokatvagten. Du kan blive vejledt, om din sag hører under hegnsynet eller domstolene. Medbring eventuelt fotos og andet materiale.