Socialpædagogisk støtte
Rudersdal Kommune vil gerne understøtte dig i at opnå en aktiv, selvstændig og meningsfuld tilværelse med mindst mulig støtte fra kommunen.
Socialpædagogisk støtte er et tilbud til dig, som har behov for at udvikle eller vedligeholde personlige færdigheder for at kunne klare dig selv bedst muligt i hverdagen. Den socialpædagogiske støtte har et rehabiliterende sigte og har fokus på at skabe muligheder for din udvikling mod en øget egenmestring.
En midlertidig indsats til at udvikle eller vedligeholde dine personlige færdigheder
Formålet med socialpædagogisk støtte er at udvikle eller vedligeholde dine personlige færdigheder. Vi vil derfor bl.a. støtte dig i at skabe eller opretholde sociale netværk eller håndtere vanskelige følelsesmæssige oplevelser. Vi kan også støtte dig i at skabe struktur i dagligdagen, så du bedre selv kan deltage i det øvrige samfundsliv. Vores støtte kan foregå både virtuelt eller ved fysisk fremmøde på vores åbne tilbud.
Former for socialpædagogisk støtte
-
I henhold til §85 i Lov om social service skal kommunalbestyrelsen tilbyde hjælp, omsorg eller støtte samt genoptræning og hjælp til udvikling af færdigheder til personer, der har behov herfor på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer.
Socialpædagogisk støtte ydes til borgere med
- betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.
- særlige sociale problemer.
Der kan både være tale om borgere med medfødte betydelige funktionsnedsættelser og borgere udsat for sygdom eller en ulykke, som bevirker, at der er behov for hjælp, omsorg, støtte, optræning eller udvikling af dagligdags færdigheder.
Det er ikke en betingelse, at funktionsnedsættelsen eller de særlige sociale problemer er varige. Der er heller ikke krav om, at borgeren har en diagnose.
Socialpædagogisk støtte kan ydes til borgere, som på mange områder er i stand til at klare sig selv, men som har behov for støtte eller hjælp på visse områder
Typen af socialpædagogisk støtte kan variere og afhænger af den enkelte borgers konkrete behov og livssituation. Der kan være tale om vedligeholdende og udviklende socialpædagogisk støtte og kan fx bestå af vejledning, rådgivning og hjælp til at udføre dagligdags gøremål. Meget intensiv og omsorgsbetinget støtte kan også ydes som socialpædagogisk støtte.
Der kan bevilges støtte til at overholde aftaler med fx bank, læge, jobcenter eller det psykiatriske behandlingssystem. Der kan ydes hjælp til at åbne post og få reageret på breve, hjælp til at planlægge og overholde aftaler. Støtten kan også være hjælp til at bryde social isolation, fx at invitere folk hjem og til at komme ud af hjemmet og deltage i sociale aktiviteter. Socialpædagogisk støtte kan også bruges til at opnå kontakt med andre områder i kommunen eller med andre sektorer.
Når kommunen skal afgøre, om borgeren er omfattet af personkredsen til socialpædagogisk støtte, skal kommunen vurdere, om den ansøgte hjælp falder ind under den form for støtte, der er omfattet af bestemmelsen om socialpædagogisk støtte, og om det er borgerens betydelige funktionsnedsættelse eller særlige sociale problemer, der er årsag til, at borgeren har behov for støtten. Kommunen skal afklare formålet med den aktivitet, der søges om støtte til.
Rudersdal Kommunes kvalitetsstandard på området er under udarbejdelse. Den vil fremgå af hjemmesiden inden sommerferien.
Såfremt du har spørgsmål til socialpædagogisk støtte, er du velkommen til at rette henvendelse til afdelingen på mail: socialmyndograadgiv@rudersdal.dk
-
Under udarbejdelse.
-
Socialpædagogisk Center har ansat medarbejdere med personligt kendskab til at være borger i det psykiatriske system. Medarbejderne har samtidig egne erfaringer med at komme sig fra psykiske vanskeligheder. Medarbejderne hedder peermedarbejdere og er ansat for at anvende egne personlige erfaringer i deres arbejde med at støtte borgere, som har psykiske vanskeligheder. Det kan fx være erfaringer med at håndtere forskellige sårbarheder og viden om, hvad det kræver at genvinde troen på, at det er muligt at få et godt liv.
Peermedarbejdernes ansættelse er en del af et stort samarbejdsprojekt mellem Psykiatriforeningens Fællesråd, Det Sociale Netværk, Region Hovedstadens Psykiatri, Helsingør Kommune, Københavns Kommune og Rudersdal Kommune. Læs mere om peermedarbejdere på projektets hjemmeside:
-
Socialpædagogisk Center (SPC) har et hjemmeplejeteam ansat, med speciale i støtte til borgere, som er psykisk sårbare.
Leder Tina Bruun Olsen
Baggrundsinformation
Kvalitetsstandarder i social- og sundhedsområdet
Social Myndighed og Rådgivning
Stationsvej 36
3460 Birkerød