Hop til hovedindhold

Hjælp til inkontinens

Har du svært ved at holde tæt? Du kan få hjælp til at finde ud af, hvad det skyldes, og hvordan du kan få afhjulpet eller mindsket dit problem.

Det er vigtigt, at vi finder årsagen til dit inkontinensproblem, så vi kan hjælpe dig bedst muligt. Derfor skal du undersøges og udredes for din inkontinens. Det foregår i samarbejde med din læge.

Der er flere medarbejdere i kommunen, der kan guide dig videre til den rette hjælp. Her kan du se, hvor du skal henvende dig, hvis du har problemer med inkontinens.

Hvor skal du henvende dig med dit problem?

  • Modtager du hjælp til personlig pleje, kan hjemmesygeplejersken som er tilknyttet dit hjemmeplejedistrikt, hjælpe dig med at finde frem til, hvad der er den bedste løsning for dig. 

    Find dit hjemmeplejedistrikt herunder, ved at indtaste din adresse og husnummer.

  • ”I Kontinensklinikken kan du få en samtale med en kontinenssygeplejerske, som har specialviden på området. Her kan du få rådgivning og vejledning om, hvad du selv kan gøre for at afhjælpe dit problem. I samarbejde med dig og din læge indledes et undersøgelsesforløb for at finde årsagen til dit inkontinensproblem. Det er vigtigt at finde årsagen til din inkontinens, så der kan lægges en plan med henblik på at løse dit problem.

    Kontakt kontinenssygeplejerskerne på enten telefon 72 68 50 59 eller 72 68 52 62 mellem kl. 8.30-9.30. Ugedage for kontakt kan variere. Lyt derfor til vores telefonsvarere, læg eventuelt en besked og bliv ringet op.

    Hvis du vil skrive til kontinenssygeplejerskerne, anbefaler vi af hensyn til data- og informationssikkerheden, at du skriver til os via Digital Post:

    Kontinensklinikken​

    Kontinensklinikken

    v/ Aktivitets- og Genoptræningscenter Teglporten

    Teglporten 13, stuen

    3460 Birkerød

  • Har du svært ved at gå, så du ikke kan transportere dig til Kontinensklinikken er der mulighed for at få besøg af en kontinenssygeplejerske i dit hjem. Aftal dette med kontinenssygeplejerskerne.

Sådan hjælper vi dig på kontinensklinikken

  • Du får en samtale med en kontinenssygeplejerske med specialviden på området. Sammen med dig kan hun udrede din situation og finde frem til, hvordan du kan få afhjulpet eller mindsket dit problem.

  • Du vil blive bedt om at føre væske- og vandladningsskema over tre dage og får materialer med hjem. De udfyldte skemaer viser noget om, hvilken form for inkontinens du har. 

    Du vil blive bedt om at få foretaget en undersøgelse af underlivet hos din læge. For kvinder er det en gynækologisk undersøgelse, for mænd en undersøgelse af prostata. Dette kan hjælpe med at pege på, hvad dit inkontinensproblem skyldes. Derefter kan vi sammen lægge en plan for det videre forløb.

  • Vurderer kontinenssygeplejersken i samarbejde med dig, at dit problem kan forbedres ved bækkenbundstræning, vil hun give dig information herom og eventuelt henvise dig til en specialuddannet fysioterapeut ved Genoptræningscenter Teglporten.

  • Hvis dit problem ikke kan afhjælpes med træning, kan du få rådgivning om mulige hjælpemidler. Du skal have været igennem et undersøgelsesforløb, før du kan få bevilget et hjælpemiddel (som f.eks. urinbind, bleer, uridomer). Derudover skal dine gener være varige og behandlingsmulighederne være udtømte.

Hvad er inkontinens?

Det kan være, at du ikke kan holde på vandet, når du hoster, nyser, eller bevæger dig omkring. Det kan være, at du ikke kan nå på toilettet i tide pga. voldsom tissetrang, eller at du er oppe flere gange om natten. Det kan være, at du oplever andre vandladnings- og/eller afføringsproblemer.

Op imod en halv million danskere lider af en form for inkontinens. 

Undersøgelser viser, at 70 % af alle urininkontinente kan hjælpes via udredning og behandling.

Test dig selv

Hvis du genkender et eller flere af nedenstående udsagn, kan du have et problem med inkontinens. 

  • Jeg lider af hyppig vandladning
  • Jeg ”drypper” ved fysisk aktivitet eller hoste
  • Jeg oplever ”efterdryp”
  • Jeg skal tisse mere end to gange om natten
  • Jeg får akut vandladningstrang, men kan holde mig, så længe jeg vil
  • Jeg får akut vandladningstrang og må skynde mig på toilettet med det samme
  • Jeg skal hurtig tisse igen, selvom jeg lige har været på toilettet
  • Jeg kan ikke holde luft tilbage
  • Jeg kan ikke holde afføring tilbage

Du kan kontakte egen læge for en urinundersøgelse - eller kontakt kontinenssygeplejersken eller hjemmesygeplejersken.