De fysiske rammer i vores børnehuse
Alle børnehuse i kommunen skal give børnene sunde og pædagogisk udfordrende rammer, som lever op til målene om trivsel, læring, udvikling og dannelse i Børne- og Ungepolitikken samt i Dagtilbudsloven.
I Dagtilbudsområdet udviklede vi i 2011 en udviklingsplan for børnehusenes fysiske rammer og placering, der fortsat står som grundsten for udvikling af daginstitutionernes fysiske rammer. Planen revideres år for år i forhold til de aktuelle behov og økonomiske muligheder. Som forælder får du indflydelse på udviklingsplanen gennem din forældrebestyrelse.
Visionen for vores børnehuse
-
Et nyt formål for dagtilbuddet
Dagtilbuddenes formål adskiller sig fra forældreopgaven. Formålet står i Dagtilbudsloven fra 2018. Her står blandt andet, at alle daginstitutioner og dagpleje for børn indtil skolestart skal fremme børns trivsel, læring, udvikling og dannelse gennem trygge og pædagogiske læringsmiljøer, hvor legen er grundlæggende, og hvor der tages udgangspunkt i et børneperspektiv. Dette gøres ved, at:
- institutionerne skal bidrage til, at børn får en god og tryg opvækst
- give børn et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø
- give børn medbestemmelse, medansvar og forståelse for og oplevelse med demokrati
- udvikle børns selvstændighed og evner til at indgå i forpligtende fællesskaber
- sikre integration i det danske samfund
Med de nye formål og krav til det pædagogiske arbejde er også et behov for at etablere daginstitutionsbygninger, der er indrettet til opgaven, og som kan understøtte behovet for pædagogisk, økonomisk og ledelsesmæssig bæredygtighed.
Daginstitutioner i gamle villaer
Indtil slutningen af 1980’erne var daginstitutionsområdet kendetegnet ved at være et supplement til hjemmets opdragelse og fungerede som en tryg pasningsforanstaltning, når forældrene var på arbejde.
En del institutioner blev oprettet af forældregrupper eller selvejende organisationer, og de blev ofte etableret i mindre villaer eller midlertidige pavilloner. Også de kommunale institutioner blev ofte indrettet i bygninger, der kunne skaffes billigt, eller som var bygget til andre formål end daginstitutionsbrug.
Bygningerne skal understøtte loven
I 2015 blev Rudersdal Kommunes Børne- og Ungepolitik vedtaget. Politikken beskriver blandt andet dagtilbuddenes fælles værdier og målsætninger på en række områder.
Dertil har Kommunalbestyrelsen truffet en række beslutninger for om-, til- og nybyggeri og kapacitetstilpasning på dagtilbudsområdet. Beslutningerne indeholder blandt andet en vision for forbedring af bygningsmassen, så den bedre kan understøtte lovens krav til det pædagogiske arbejde.
-
De huse, hvor børn går i dagtilbud, skal give børnene sunde og pædagogisk udfordrende rammer, og de skal understøtte det pædagogiske arbejde.
Derfor vedtog Kommunalbestyrelsen i 2008 ”Vision for planlægning af daginstitutionernes fysiske rammer og placering”.
Visionen beskriver blandt andet, at alle daginstitutioner skal indrettes med forskellige læringsmiljøer i overensstemmelse med de pædagogiske læreplaner, og at daginstitutionerne skal være bæredygtige både pædagogisk, ledelsesmæssigt og økonomisk.
Alle daginstitutioner i Rudersdal Kommune skal leve op til Visionen. For at sikre at børnehusene lever op til Visionen, etableres der nye børnehuse, og bygninger, der ikke lever op til Visionen renoveres, sælges eller opsiges som lejemål.
Læs hele visionen her
I Visionen er der blandt andet fokus på, at institutionerne skal være pædagogisk, ledelsesmæssigt og økonomisk bæredygtige, og at de skal være fleksible fx. i forhold til børnesammensætning og forskellige former for dagtilbud.
Vision for planlægning af daginstitutionernes fysiske rammer og placering
-
Når det skal vurderes, hvor mange daginstitutionspladser, der er brug for i kommunen, anvender kommunen prognoser, der beskriver de fremtidige behov for pladser. Prognoserne er det bedste grundlag for at tilpasse antallet af daginstitutionspladser i kommunen, så der hverken mangler plads, eller er tomme pladser i børnehusene.
Jo større sikkerhed, der er om behovet, desto tættere bliver tilpasningen. Det vil sige, at kapaciteten i børnehusene for det enkelte år tilpasses meget tæt til børnetallet, mens der er mere luft i den fireårige plan og en endnu større margen i forhold til den 10-årige prognose over børnetallet. Da ”Vision for planlægning af daginstitutionernes fysiske rammer og placering” blev vedtaget, var børnetallet faldende i kommunen. Det betød, at der var tomme pladser i flere børnehuse, og derfor blev ca. 750 overskydende pladser afviklet fra 2007 til 2016. Ved at sammenlægge institutioner og lukke utidssvarende bygninger, har Dagtilbudsområdet sparet over fem millioner kroner siden 2008.
-
Hvert år overvejer Dagtilbudsområdet, hvordan antallet af daginstitutionspladser skal tilpasses i kommunen. I de år, hvor der skal træffes større beslutninger om ændringer, nedsættes der lokale arbejdsgrupper, som arbejder med forslagene til årets revision af udviklingsplanen. Medlemmer i de lokale arbejdsgrupper er repræsentanter fra ledere, medarbejdere og bestyrelser i området. Forslaget til revision af udviklingsplanen sendes også i høring i forældrebestyrelserne, inden den behandles i Børne- og Skoleudvalget og Kommunalbestyrelsen.
-
Som supplement til udviklingsplanen har Børne- og Skoleudvalget vedtaget en vejledning til indretning af børnehuse. I vejledningen er der inspiration til, hvordan husene kan indrettes, så de sikrer gode læringsmiljøer for børnene.
Et vigtigt princip er at skabe ”det lille kendte sted i det store børnehus”, ved at børn og forældre er tilknyttet en bestemt afdeling i huset. Et andet grundlæggende kendetegn er at have et hjerterum, som er husets mødested og samlingspunkt for de store, fælles aktiviteter.
Tidslinje
I tidslinjen kan du se, hvilke ændringer, der er foretaget år for år.
2010 - 2022
-
Dronninggård
Etablering af vuggestue på bygningens første sal og sammenlægning med underetagens børnehave, som også blev renoveret, så den lever op til Visionen.
Bøgehøjen
Ny ruminddeling i børnehuset.
Skovlyhuset
Ombygning af grupperum.
Fr. Clausens Vænge
Renoveret for at fjerne PCB.
Vedbæk Børnehus
Etablering af produktionskøkken i børnehuset, hvor der hver dag laves økologisk mad til børnene i dette og flere andre børnehuse.
-
Karethen
Gennemgribende ombygning og renovering, hvor der bl.a. blev etableret grupperum og hjerterum i overensstemmelse med Visionen.
Tusindbenshuset
Sammenbygning af huset og ændring af rum.
Ellesletten
Etablering af vuggestue i institutionen med nyt baderum og puslerum samt en liggehal.
Vængebo
Ny garderobe samt renovering af gulvet og nyt fyr.
-
Pilegården
Gennemgribende ombygning og etablering af køkken i forbindelse med at institutionen Lyngbakken blev sammenlagt med Pilegården.
Fredsholm
Ombygning og renovering af bygningen i forbindelse med af Fredsholm blev sammenlagt med Solstrålen, som er fraflyttet og istandsat.
Sjælsø
Renovering af huset med fokus på at forbedre fællesrummet gennem akustik og lys.
Skovstjernen
Etablering af et planlagt grupperum i institutionen fra 2004.
Kastaniebakken
Etablering af nyt fællesrum.
Karethen
Renovering af atriumgård som et led i den renovering, der begyndte i 2011.
Tusindbenshuset
Nyt tag.
-
Lyngborghave
Lyngborghave blev opført som en ny institution ved sammenlægning af de tre institutioner Tryllehuset, Baghuset og Eventyrhuset, der alle havde hjemme i midlertidige pavilloner. Lyngborghave er opført i overensstemmelse med visionen og har sit eget produktionskøkken.
Nærum Menighedsbørnehave
Ombygning og udvidelse med en ekstra bygning ved etablering af vuggestue i Nærum Menighedsbørnehave.
Gerners Børnehus (Nu Bistrup Have):
Ombygning, renovering og tilbygning af det, der nu er børnehaveafdelingen i Bistrup Have.
Mølleåen
Etablering af skovgruppe med opsætning af garderober og ændringer af rummene i huset.
Dronninggård
Etablering af skovgruppe i institutionen.
Fredsholm
Etablering af et ekstra toilet med adgang fra legepladsen.
Karethen
Gulvbelægning og belysning blev renoveret.
Kildedalsvej/Kongebroen (Nu Flyttet til Bakkevej)
Gulvbelægning renoveret.
Skovlyhuset
Gulvbelægning og belysning
Tusindbenshuset
Ny gulvbelægning i børnehaveafdelingen.
Mariehøj
Forbedringer af belysning i institutionen.
Kohavehuset (Nu Trørød Børnehus)
Påbegyndt renovering med udbedring af el-installationer. Huset blev dog hurtigt vurderet i for dårlig stand til at renovere.
Elverhøj
Udbedring af svamp.
-
Hele dagtilbudsområdet
Gennemgang af samtlige daginstitutioner.
Honningkrukken
Etablering af produktionskøkken, hvor der hver dag laves økologisk mad til børnene i Honningkrukken og flere andre børnehuse.
Dronninggård
Renovering af gulvbelægning og belysning i vuggestueafdelingen.
Natur- og Skovbørnehaven
Fraflytning af lokaler i Sjælsøhallen.
-
Frejavej/Kongebroen (Nu Bakkevej)
Opførsel af den nye institution Bakkevej, der følger Visionens rammer.
Kohavehuset (Nu Trørød Børnehus)
Opførsel af den nye institution Trørød Børnehus med spændende arkitektoniske rammer, der lever op til Visionen. Huset stod færdigt i 2016.
Troldehøj
Gennemgribende renovering af Troldehuset, hvor vuggestuen holder til.
Søvej
Forbedring af belysning i hele villaen.
-
Birkemosen
Totalrenovering i forbindelse med dagplejeomlægningen. Huset er genindrettet i overensstemmelse med Visionen med et hjerterum og god plads til pædagogiske aktiviteter.
Abildgården
Renoveret som vikarhus for dagplejen. For at rumme dagplejebørnene blev der etableret et aktivitetsrum og nye puslefaciliteter.
Bistrup Have
Renovering for at skabe plads til dagplejebørn i huset.
Kejlstruplund
Renovering i forbindelse med dagplejeomlægningen og etablering af vuggestue i institutionen. Samtidig blev køkkenet renoveret, fordi institutionen blev en del af kommunens frokostordning.
Fr. Clausens Vænge
Etablering af lokaler til Pandagruppen, som er for særligt sensitive børn.
Stenhøjgårdsvej
Gennemgribende renovering med bl.a. nyt køkken og etablering af garderober og et hjerterum.
Troldehøj
Tilføjelse af den ekstra bygning, Troldehytten, som blev istandsat til de ældste børnehavebørn.
Tudsen
Renovering og PCB-sanering af Tudsens nye lokaler på Ravnholm Skole (afd. Nærum).
Bøgehøjen
Forbedringer af akustikken i børnehuset.
-
Egebakken Vuggestue
Ny vuggestue etableret i renoverede lokaler på Ravnholm Skole (afd. Vangebo).
-
Fredsholm
Ny vuggestue etableret.
Firkløveren
Åbning af vuggestueafdeling i midlertidige lokaler.
Skovmærket
Lukning af institutionen.
Dronninggård
Renovering af gulve samt etablering af klimatiltag til forebyggelse af vandindtrængning.
-
Egebakken
Børnehaveafdeling indviet.
Den Grønne Ært
Ny vuggestue etableret.
Firkløveren
Flytter til totalrenoveret hus.
Skovlyhuset
Gennemgribende renovering og ny tilbygning etableres.
Nærum Menighedsbørnehave
Gennemgribende renovering og ny tilbygning etableres.
Honningkrukken
Huset totalrenoveres.
Søvej
Udskiftning af gulvbelægning.
-
Den Grønne Ært
Børnehave etableres.
Nordvanggårdsvej
Ombygning af hus.
Rudegårds Allé
Indvendig renovering og nyt ventilationsanlæg.
Nærum Menighedsbørnehus
Total renovering og udvidelse færdiggjort.
-
Bøgehøjen, Højbjerggårdsvej og Dronninggård Børnehus
Etablering af udetoiletter.
Bistrup Have
Renovering af børnehaven.
Nordvanggård / Himmelbjerget
Ombygning færdiggøres.
Smørhullet / Møllevangen
Opstart af totalrenovering og udvidelse af børnehuset.
Svanen
Etablering af midlertidigt børnehus på Sophie Magdelenes Vej 4
Naturhuse
Indvendig renovering af naturhusene Bistrup Hus, Høsterkøb Hus og Villaen på Rønnebærvej (Natur- og kulturhuset)
-
Vedbæk Børnehus
Renovering af klimaskærm.
Møllevangen
Totalrenovering og udvidelse færdiggjort.
Gøngehuset (nu Maglemosen)
Opstart af byggeri af nyt Svanemærket modulbygget børnehus til 90 børn.
Ravnsnæsvej 103
Opstart af byggeri af nyt bæredygtigt børnehus. Læs mere om byggeriet her.
-
Maglemosen
Byggeri af nyt Svanemærket børnehus i to etager til 90 børn
Tudsen
Totalrenovering af Skovbørnehavens lokaler på Fruerlund 9
Troldehøj
Nye køkkener i begge bygninger
På kortet kan du se institutionerne i Dagtilbudsområdet. Klik på et punkt for at læse om huset. Beskrivelsen kommer frem under kortet.
Gul = Nybygget / Rød = Renoveret / Blå = Eksisterende
Baggrundsinformation
Baggrundsinformation
Telefontider
Pladsanvisningen kan kontaktes i ovenstående telefontider, men holder lukket fra den 13.-29. jan. 2025. Dagtilbudsområdets Sekretariat kan kontaktes mandag - fredag kl. 9.00 - 13.00.