Alkoholbevilling
Du skal have en alkoholbevilling, hvis du driver en virksomhed og vil servere stærke drikke, herunder vin og øl.
Hvordan søger du alkoholbevilling?
Du søger alkoholbevilling ved at sende din ansøgning til bevillings- og tilladelseskontoret, som udarbejder en indstilling til Rudersdal Kommune.
Kriterier for at få alkoholbevilling
-
Efter restaurationsloven stilles der særlige krav til en ansøger af en alkoholbevilling. Ansøgeren skal:
- Være fyldt 25 år eller 23 år, hvis ansøger er uddannet inden for hotel- og restaurationsfaget,
- Have et næringsbrev til det pågældende forretningssted,
- Ikke have anmeldt betalingsstandsning eller være under konkurs,
- Ikke være umyndig eller under værgemål,
- Ikke have forfalden gæld til det offentlig på 50.000 kr. eller derover, og
- Ikke være straffet, hvis det indebærer nærliggende risiko for misbrug af hvervet.
For at få et næringsbrev kræver det, at ansøgeren er optaget i næringsbasen, som er et register under Erhvervsstyrelsen.
-
Det er også muligt for selskaber at få en alkoholbevilling. Kravene til selskaber er følgende:
- Selskabet har et næringsbrev til det pågældende forretningssted,
- Selskabet har ikke forfalden til gæld til det offentlige på 50.000 kr. eller derover,
- Der ikke forligger forhold, som er til hinder for at meddele bevilling efter § 16, stk. 1, 2 og 5.,
- Direktionens medlemmer eller flertallet af bestyrelsesmedlemmerne opfylder betingelserne for en almindelige ansøger, dog med undtagelse næringsbrev og ikke have anmeldt betalingsstandsning eller være under konkurs, og
- Der ikke for direktionens medlemmer og flertallet af bestyrelsesmedlemmerne foreligger omstændigheder, der er nævnt i straffelovens § 78, stk. 2, og som er til hinder for meddelelse af alkoholbevilling.
- Et selskab skal altid ledes af en godkendt bestyrer.
-
Bestyrer
Ansøgning om godkendelse af bestyrer sker typisk i forbindelse med ansøgning om alkoholbevilling. Det er bevillingsmyndigheden, som godkender bestyrer.
Restaurationsloven stiller særlige krav til bestyreren. Bestyreren skal opfylde følgende betingelser:
- Være fyldt 25 år eller 23 år hvis ansøgeren har afsluttet en uddannelse indenfor hotel- og restaurationsfaget,
- Ikke være umyndig, under værgemål eller under samværgemål
Dørmænd
Bevillingsmyndigheden kan meddele påbud om, at der i en restaurationsvirksomhed skal anvendes dørmænd, hvis det skønnes nødvendigt af hensyn til en forsvarlig drift.
Dørmænd i restaurationsvirksomheder skal være autoriserede. Autorisationen meddeles af politidirektøren i den politikreds, hvor ansøgeren bo. Autorisationen er gældende i hele landet.
Der er følgende krav til en autorisation som dørmand:
- Være fyldt 18 år,
- Opfylde de krav til uddannelse som Erhvervsstyrelsen fastsætter,
- Ikke være dømt for strafbart forhold, der indebærer en nærliggende fare for misbrug af hvervet, jf. straffelovens § 78, stk. 2, og
- Ikke have udvist en sådan adfærd, at der er grund til at antage, at vedkommende ikke vil udøve hvervet på forsvarlig måde.
-
I forbindelse med enkeltstående arrangementer skal der også ansøges om alkoholbevilling, såfremt der sælges alkohol. Dette kaldes en lejlighedsbevilling. Ansøgningen skal indsendes til Politiet.
-
Hvis der ønskes tilladelse til udendørsservering fra en restaurationsvirksomhed, skal der indgives en særskilt ansøgning herom til Rudersdal Kommune.
Ansøgningen skal sendes til PolitikOgJura@rudersdal.dk
-
Udgangspunktet er, at en alkoholbevilling giver mulighed for, at der serveres alkohol frem til kl. 24.00, som er den normale lukketid i Rudersdal Kommune. Det er dog muligt at ansøge om en nattilladelse, således at der er mulighed for at udskænke alkohol frem til henholdsvis kl. 02.00 eller 05.00. Dette vil blive behandlet efter forhandling med politiet.
Politiet kan ved særlige lejligheder tillade længere åbningstid. Politiet kan fx give tilladelse til, at alle restauranter nytårsnat kan holde åbent til kl. 05.00. Politiet skal underrettes senest 3 dage, inden arrangementet holdes.
I forbindelse med tilladelser til udvidet åbningstid, tages der hensyn til miljø- og samfundsmæssige og ordens- og ædruelighedsmæssige hensyn. Ligeledes kan der stilles en række krav, for eksempel krav om dørmand.
-
En alkoholbevilling bortfalder i følgende situationer:
- Når bevillingshaveren dør, dog kan ægtefælle overtage bevillingen, hvis betingelserne er opfyldt,
- Når bevillingens gyldighed udløber, uden at fornyelse finder sted,
- Når bevillingshaveren ikke længere udnytter bevillingen,
- Hvis bevillingshaveren ikke længere har næringsbrev, eller
- Når en stillet betingelse eller betingelserne for bevillingen ikke længere er opfyldt
Bevillingshaveren er ansvarlig for at underrette bevillingsmyndigheden, hvis en alkoholbevilling ikke udnyttes.
En alkoholbevilling kan frakendes eller tilbagekaldes, hvis:
- Bevillingshaveren har gjort sig skyldig i grov eller gentagen overtrædelse af vilkår for alkoholbevillingen eller af bestemmelser i loven, eller
- Der er særlig grund til at antage, at bevillingshaveren ikke vil eller kan drive restaurationsvirksomheden på forsvarlig måde.
Afgørelser om frakendelser under ad 1) træffes af domstolene. Afgørelser om tilbagekaldelse under ad 2) træffes af bevillingsnævnet efter forslag fra Politiet, og afgørelsen kan indbringes for domstolene.
Begæring om indbringelse for domstolene skal være modtaget hos bevillingsmyndigheden senest 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt.
En alkoholbevilling kan fratages af kommunalbestyrelsen, hvis indehaveren har forfalden gæld til det offentlige på mindst 100.000 kr. Alkoholbevillingen kan fratages for et tidsrum af 1 til 5 år eller indtil videre. Afgørelsen kan indbringes for domstolene. Indbringelsen skal være modtaget hos kommunalbestyrelsen senest 4 uger efter at afgørelsen er meddelt.