
Gl. Holtegaards fremtid
Danish Research Foundation har købt Gl. Holtegaard og overtager bygningen pr. 31. maj 2025.
Kommunalbestyrelsen i Rudersdal Kommune har 26. marts 2025 godkendt en købsaftale med Fonden Danish Research Foundation om Gl. Holtegaard.
Fonden vil udvikle stedet til et kulturelt samlingspunkt, der skal fremme kulturelle aktiviteter i samspil med lokalsamfundet. Den frie adgang til barokhaven bevares.
Købet markerer en ny, spændende æra for Gl. Holtegaard, som vil blive omdannet til en dynamisk kulturinstitution, der samler både danske og internationalt anerkendte kunstnere inden for musik, kunsthåndværk og billedkunst.
Spørgsmål og svar
-
Køberen er Danish Research Foundation, som er en fond, der blandt andet er drevet af en vision for kunsten som en magtfuld drivkraft for samfundsmæssig berigelse og udvikling.
-
Danish Research Foundation har erhvervet Gl. Holtegaard med henblik på at etablere et kulturelt samlingspunkt, der i stor udstrækning vil videreføre og udvikle det hidtidige formål og anvendelse af Gl. Holtegaard.
Danish Research Foundation ønsker, at Gl. Holtegaard fortsat skal være et omdrejningspunkt for forskellige former for kunst, kultur og musik.
Danish Research Foundation er allerede lokalt forankret i Vedbæk i den historiske ejendom ”Miramare” som de har istandsat og tilbageført til oprindelig stand.
Rudersdal Kommune er glad for, at The Danish Research Foundation vil forvalte arven med respekt for de historiske bygninger og den smukke barokhave.
Gl. Holtegaard fortjener et ejerskab, der kan bringe stedet ind i en ny storhed og sikre, at det fortsat er en kulturinstitution, der kommer borgerne i Rudersdal og hele Danmark til gode.
-
Der har været en henvendelse på et projekt, hvor der skulle stiftes en andelsboligforening (seniorboliger) som skulle købe Gl. Holtegaard med et stort lån. Dermed skulle GL. Holtegaard omdannes til private boliger.
Vi var alle i Økonomiudvalget enige om, at det ikke var den vej, vi ville gå med Gl. Holtegaard, da der er bred enighed om, at Gl. Holtegaard også i fremtiden skal være en kulturinstitution med offentlig adgang både til bygninger og barokhave.
-
Bredafonden havde ikke længere til at opretholde driften af Gl. Holtegaard og dermed sit formål, og fonden bad derfor selv erhvervsstyrelsen om at få tilladelse til at opløse sig selv og sælge Gl. Holtegaard.
Som den største og eneste panthaver i Gl. Holtegaard har kommunalbestyrelsen været interesseret i at finde en god fremtid for Gl. Holtegaard. Nu er der fundet en afklaring.
-
Kommunen har ikke direkte indflydelse på de nye ejeres drift af Gl. Holtegaard, men aftalen sikrer bl.a. offentlig adgang og er baseret på et visionspapir, der udstikker rammerne for stedets anvendelse. Ligeledes er der lagt op til samarbejde – bl.a. med Rudersdal Musik- og Billedskole.
Fondens vision for Gl. Holtegaards fremtid er, at Gl. Holtegaard skal være kulturelt samlingspunkt, der skal fremme billedkunst, musik og teater i tæt samspil med det omkringliggende lokalsamfund.
Ambitionen er, at der på Gl. Holtegaard skal afvikles udstillinger, koncerter og aktiviteter, der appellerer til både børn, unge og voksne.
Gl. Holtegaard vil med Fondens overtagelse, kunne fastholde stedets meget fine kulturelle profil, og gøre Gl. Holtegaard til et unikt sted for formidling af kultur til glæde for borgere i Rudersdal.
Fonden vil aktivt gå i dialog med Rudersdal Musik- og Billedskole i et inspirerende møde mellem børn og professionelle kunstnere, ligesom Rudersdals blomstrende musikliv med kor og kammermusik kan få gavn af lokalerne på Gl. Holtegaard.
Fonden ønsker derfor også, at der bliver offentlig, gratis adgang til barokhaven, hvor kommunens borgere kan få oplevelser, både på baggrund af egne aktiviteter og med kulturelle tilbud tilgængelige for alle.
Rudersdal Kommunes får forkøbsret til Gl. Holtegaard.Visionspapiret er et bilag til købsaftalen. Der bliver tinglyst en deklaration om at ejere af GL. Holtegaard er bundet af planlov 90 for området som beskriver forskellige offentlige formål.
-
Likvidator for Bredafonden har solgt Gl. Holtegaard for 4 mio. kr.
Rudersdal Kommune har som største panthaver accepteret denne pris.
-
I 2022 blev markedsprisen vurderet til ca. 4 mio. kr., hvis de nuværende frednings- og planmæssige forhold og tinglyste bestemmelser blev bevaret. Det vil sige nuværende forhold og anvendelsesmuligheder, hvor køber afholder de årlige omkostninger til barokhaven, som kommunalbestyrelsen ellers har reserveret 850.000 kr. til i de fremtidige budgetter til drift af haven.
Derudover fik Bredafonden i 2024 foretaget en bygningsgennemgang og vurdering af behovet for vedligeholdelses- og genopretningsarbejder.
Det beløber sig til knap 17 mio. kr. inden for de kommende år. Den udgift skal naturligvis også medtænkes i forklaring på salgsprisen.