Dyr, fart og grønne områder er en farlig cocktail
Hold godt øje med dyrene i den mørke tid når du kører bil og tænk ekstra på farten - påkørsel af en hjort eller andet vildt er synd for dyret og kan være livsfarligt for bilist og passagerer.
Det er en mørk tid, og det er en kølig tid, men det er også en farlig tid for hjorte og andet vildt, som skal krydse vejen, mens bilerne suser af sted. Især skovområder og andre grønne områder er højrisiko for dyrene.
Dyrenes beskyttelse har netop offentliggjort tal for antal påkørsler af hjorte, der er registreret i årets første ni måneder på vejene i Danmark.
25 påkørsler i Rudersdal
Her er der i Rudersdal registreret 25 tilfælde, hvilket placerer kommunen i den nedre del af skalaen, som toppes af Aalborg (272), Bornholm (221), Viborg (219), Næstved (214) og Vejle (176).
Kigger man på de seneste fire år for Rudersdal Kommune, ligger de 25 påkørsler i de første ni måneder på niveau med 2021 og 2023, mens de for 2020 og 2022 var lidt højere.
På landsplan er Dyrenes Beskyttelse rykket ud til en hjortepåkørsel 7.529 gange i de første ni måneder af 2024. Nu venter den travleste periode, da oktober og november desværre oftest er her, de mange påkørsler sker:
- Man skal virkelig passe på, når man kører gennem skovområder og andre grønne områder i efteråret og om vinteren, siger borgmester Ann Sofie Orth. Det er trist og synd for dyrene, hvis man kommer til at ramme dem, og ikke mindst kan det udvikle sig til en rigtig farlig situation for bilisten og eventuelle passagerer i bilen. Derfor vil jeg opfordre til at holde rigtig godt øje, så man kan se, hvis noget bevæger sig i vejkanten, og sæt farten ned, så den passer til forholdene.
Teksten fortsætter under faktaboksen.
Her finder påkørslerne sted
De strækninger i Rudersdal Kommune, hvor påkørslerne især sker, er Hørsholm Kongevej med fire påkørsler samt Skodsborgvej og Ravnsnæsvej, hver med tre. Fordelingen ser således ud:
- Hørsholm kongevej 4
- Skodsborgvej 3
- Ravnæsvej 3
- Gøngehusvej 2
- Birkerød kongevej 2
- Helsingørmotorvejen ved Nærumafkørslen 1
- Bolighavevej 1
- Duemosevej 1
- Byagervej 1
- Bakkevej 1
- Hesselgårdsvej 1
- Bistrupvej 1
- Sandholmgårdsvej 1
Kigger man på de seneste fire år for Rudersdal Kommune, ligger de 25 påkørsler i de første ni måneder på niveau med 2021 og 2023, mens de for 2020 og 2022 var lidt højere.
Se tal for 2020-2024 herunder, første tal er det totale tal for hele året, tallet i parentes er for årets ni første måneder.
- 2020: 59 (40)
- 2021: 37 (25)
- 2022: 38 (31)
- 2023: 33 (26)
- 2024: xx (25)
Kortere dage passer med dyrenes adfærd
- I efteråret er den store udfordring, at dagene bliver kortere og kortere. Det betyder, at vi transporterer os til og fra arbejde i skumring og dæmring, hvilket falder sammen med de tidspunkter på døgnet, hvor hjortene bevæger sig mest. Og det giver et øget antal påkørsler, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse, i en pressemeddelelse fra foreningen og fortsætter:
- Derfor er vores anbefaling, at man letter foden fra speederen, når man kører langs grønne områder, er på vagt for lysende øjne i vejkanten og noterer sig, når skiltning advarer om øget risiko for hjorte i området. Derudover er det også værd at vide, at hjorte er flokdyr, så en hjort krydser sjældent vejen alene.
Sådan gør du, hvis uheldet er ude
Hvis du finder et sygt eller såret dyr og ønsker hjælp, kan du ringe til Dyrenes Vagtcentral på tlf. 1812.
Hvis du finder et dødt dyr på offentlig vej eller en plads et sted i Rudersdal Kommune, kan du ringe til kommunens vagtcentral på tlf. 45 80 33 55. Så fjerner vi det.
Det er foreningen Dyrenes Beskyttelse, der står bag undersøgelsen af påkørsler af hjorte:
Nu starter sæsonen – her er vejene med flest hjortepåkørsler
De gode råd
Foreningen har seks gode råd, hvis uheldet er ude:
- Hold ind til siden, hvor det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt.
- Find ud af, hvor du er. Det kan være vejnavn, vejnummer, kilometersten/vejkantspæl eller GPS-koordinater.
- Marker gerne stedet tydeligt, hvor ulykken er sket, f.eks. med en klud.
- Ring 1812, hvis dyret er såret - også selv om dyret er løbet væk.
- Hold afstand, så dyret ikke stresses.
- Ring til Falck, hvis dyret er dødt. Du kan også ringe til kommunens vagtcentral som beskrevet herover, hvis uheldet sker i Rudersdal Kommune.