En aften i biodiversitetens tegn
Hvordan bevares og styrkes biodiversitet på land, i vand og i byerne? Hvordan skabes naturoplevelser og hvordan formidles naturens værdi? Det var nogle af de spørgsmål borgere og repræsentanter fra lokale foreninger kom med ord, billeder og tanker på, onsdag aften i Birkerød Idrætscenter.
Godt halvtreds Rudersdal-borgere og repræsentanter fra lokale foreninger, råd og organisationer var onsdag aften den 2. oktober samlet i Glassalen på Birkerød Idrætscenter, for at komme med perspektiver til hvordan vi i fællesskab passer på og styrker biodiversiteten i Rudersdal.
Forsamlingen kortlagde den natur de holder mest og mindst af i Rudersdal, satte billeder på, hvordan fremtidens biodiverse Rudersdal kan se ud og undersøgte hvordan vi i fællesskab kan skabe samarbejder, partnerskaber og indsatser for mere biodiversitet i Rudersdal.
Pas på de gamle træer, giv plads til de blomstrende små urter, skab variation og glæd jer over de hvide blomster
Undervejs fik salen inspiration fra biolog og naturformidler Morten D.D, der blandt andet lagde vægt på, at vi giver biodiversiteten særligt gode kår, hvis vi passer godt på de uerstattelige århundrede år gamle træer, som vi har mange af i Rudersdal. Vi skal også give plads til og skabe gode betingelser for de små blomstrende urter. Ikke alene er begge dele - gamle træer og næringsfattige jorde med små blomstrende urter, vigtige elementer i sig selv, men der knytter sig også utrolig mange arter til disse biotoper. Desuden skal vi skabe diversitet i landskabet, på grønne arealer og i haverne. Det kan man f.eks. gøre i egen have eller på sin forenings grønne arealer, ved at skabe vækst i varierende højder. Vi skal have stenene fra istiden tilbage i naturen. Vand er også essentielt.
Et par sten, et mindre område med blotlagt næringsfattig jord og et lille vandhul i haven eller på grundejerforeningens grønne arealer, er med til at skabe den nødvendige variation som styrker biodiversiteten.
Morten DD mindede også om, at vi skal glædes over og huske vores hjemmehørende hvidblomstrende buske og træer, som f.eks. slåen, skovabild, tjørn, alm. hæg, kræge, spilling og brombær, der giver pollenspiserne mad fra tidligt forår til sent efterår. Og så skal vi vælge biodiversiteten til, selvom vi som mennesker ikke nødvendigvis selv har direkte glæde af at give den plads, ro og rum til at trives.
Iver Nordentoft fra Klimabevægelsen Rudersdal henviste desuden til Klimabevægelsens katalog med råd og links til hvordan man som grundejer og grundejerforening kan fremme biodiversiteten på egne arealer. Kataloget er fyldt med inspiration og er i regi af Klimarådet for nylig blevet sendt ud til grundejerforeningernes bestyrelser. Iver Nordentofts opfordring var derfor til de af aftenens deltagere, der bor i foreninger: Gå i dialog med din forening om hvorvidt nogle af de muligheder kataloget indeholder kan fungere hos jer.
Se Klimarådets katalog for mere biodiversitet hos grundejere og foreninger
Sådan bruges aftenens perspektiver
Aftenens perspektiver vil blandt andet indgå i Rudersdals Grønne Råds arbejde med strategien, som sker den 23. okt. Herefter vil både rådets og aftenens deltageres perspektiver indgå i kommunens forestående arbejde med at udarbejde et udkast til en biodiversitetsstrategi, som forventes at komme i høring omkring april 2025.