Hop til hovedindhold
Nyhed

Iværksætter med begejstring og integritet

Anja Byrial Hansen har en begejstring, der smitter, når hun taler om de produkter, som Byoms udvikler, producerer og markedsfører. Selv om vækst er vigtig, er det endnu vigtigere at være helt tæt på virksomhedens udvikling og at kunne stå 100 procent inde for produkterne.

Industrihistorien er fyldt med eksempler på, hvordan ofte banebrydende opfindelser og produkter bliver skabt nærmest ved et tilfælde. Byoms føjer sig fint til denne række og viser samtidig, hvordan innovation og lysten til at skabe noget unikt kan næres af frustration og af, at de rigtige kompetencer bliver sat i spil. Anja Byrial Hansen fortæller: ”Jeg mødte Rikke til vores døtres håndboldtræning, hvorefter vi begyndte i det samme træningscenter. Her fortalte jeg om mine frustrationer over ikke at kunne finde de rigtige produkter til min ene søn, der er hyper allergiker og som derfor reagerer kraftigt på de tilsætningsstoffer, der er i stort set alle rengøringsmidler. Rikke, der er uddannet ingeniør, ville gerne hjælpe og begyndte at fermentere nogle ting, hvor hun så mere og mere mod gode bakterier – probiotika.”

Det blev startskuddet til en fælles rejse for den tidligere håndboldspiller og direktionssekretær Anja Byrial Hansen og ingeniør Rikke Stein Omby, der førte dem både til Australien og Schweiz i deres jagt på en samarbejdspartner, der kunne medvirke i udviklingen af rengøringsprodukter baseret på plantebaserede probiotika og som samtidig kunne producere dem. 

Det er tid til at gøre noget, der gør en forskel

Rejsen skabte også en erkendelse af, at både tiden og motivationen var kommet til at springe ud som iværksættere: ”Jeg har hele livet været drevet af motivation, men jeg var nået til et punkt, hvor jeg også søgte efter noget, der nærede min energi og som jeg frem for alt med sikkerhed vidste, jeg kunne stå fuldkommen inde for og som gjorde en forskel for andre. Og det gør vores produkter,” siger Anja. Hun understreger samtidig, at springet fra at være ansat til at være fuldtids iværksætter kun var muligt, fordi familiens samlede økonomi kunne bære det og at den var sikret, så ”vi ikke skal gå fra hus og hjem.”

Anja og Rikke startede Byoms i oktober 2019, med de første produkter og et meget snævert sortiment af rengøringsmidler produceret på en bacillus bakteriestreng og i øvrigt med kontor og lager i Anjas kælder. Hun fortæller: ”Vi var klar til at markedsføre vores første rengøringsprodukt i april 2020. Desværre betød nedlukningen af samfundet på grund af corona, at vi i de første måneder kun kunne arbejde med online salg og håbe på, at tilfredse kunder motiverede andre til at efterspørge vores produkter.”

Anja Byrial Hansen fra BYOMS
Anja Byrial Hansen tror i den grad på sine produkter og fortæller med overbevisning og særdeles god dokumentation, at ”rengøring med gode bakterier virker længere og giver ikke bare indtryk af, at der er rent. Der er faktisk rent.”

Fra kælder til kontorfællesskab

Godt to år efter den udfordrende start er produktsortimentet øget betydeligt og kontor og lager i kælderen er udskiftet med et kontorfællesskab i Holte: ”Vi udvider løbende vores produktsortiment, der nu både omfatter rengøringsmidler, midler til tøjvask og lugtfjernere og opfriskere. Det gør vi, fordi efterspørgslen efter vores produkter er stigende,” fortæller Anja der er glad for, at de nu har kunnet flytte ind på en fast kontoradresse: ”Jeg har behov for at møde andre mennesker og jeg har også behov for at kunne adskille arbejdstid og privatliv, hvilket er meget svært, når din virksomhed ligger i kælderen, hvor du selv bor.”

Egen produktion og ny kapital

Den største forandring for Byoms har dog været, at Rikke og Anja har fået tilført fremmed kapital og dermed også har fået en medejer, Esther Skibelund. Anja forklarer: ”Vi er glade for at have fået en partner med i Byoms. Det betyder, at vi ikke længere får produceret vores produkter hos forskellige underleverandører, der måske har et andet fokus end vi, men at vi har vores egen produktion. Det betyder ikke mindst, at vi kontrollerer alt fra udvikling til levering hos vores kunder.”

Og netop det at finde finansiering til fortsat udvikling af virksomheden har givet Rikke og Anja udfordringer undervejs. ”Jeg oplever, at det har været mere end svært,” siger Anja Byrial Hansen og uddyber: ”Vi var langt i et forløb med en mulig finansiel investor, men deres fokus næsten udelukkende på hurtig vækst var uforeneligt med vores værdier. Derfor blev det ikke til noget.” 

Anja reflekterer over det og tilføjer, at det ikke handler om køn, men at hun alligevel har en oplevelse af, at det er vanskeligere at opnå finansiel støtte, hvis man er kvinde. ”Selvfølgelig driver vi virksomhed for at tjene penge, men jeg tror, at mænd generelt er mere risikovillige. Samtidig ønsker vi at udvikle vores virksomhed på en sådan måde, at vi selv kan stå 100 procent inde for alt det, vi laver, og at vi er en del af processerne samtidig med, at vi er tæt på kunderne. Vores kunder skal have tillid til os og skal tro på, at vores produkter er lige præcis det, de giver sig ud for at være.”

Fremtiden sammen med loyale kunder

Byoms ser med forventning de kommende år i møde ikke mindst med afsæt i en stærk kapitalbase og egen produktion: ”Vi forventer i stigende grad at kunne levere blandt andet til institutioner og hospitaler, fordi accepten af at rengøringsmidler baseret på de gode bakterier er lige så effektive som konventionelle er stigende.” Samtidig håber Byoms at kunne få Allergy Certified og Svanemærket til professionelle som supplement til den ECO-certificering, de allerede har.

En samtale med Anja Byrial Hansen fortæller på sin vis alt om, hvorfor hun er blevet iværksætter. Hendes begejstring er smittende. Hun tror på sine produkter. Hun tror på sin virksomhed og hun tror på, at Byoms gør en forskel. Men hvis vi alligevel stiller spørgsmålet, hvad er så svaret? ”Jeg har et arbejde, som jeg er stolt af og som på mange måder opsluger mig. Rikke og jeg lærer nyt hver dag og vi oplever så mange glade og tilfredse kunder. Jeg er overbevist om, at vi gør en forskel, og det giver mig energi.”

Læs mere om Byoms på byoms.dk