Hop til hovedindhold
Nyhed

Kampagne og lavere grænser skal sænke farten på vejene

For høj fart er skyld i for mange dræbte på de danske veje. Det skaber utryghed i lokalområder og påfører også kommuner store omkostninger. Nu minder Rudersdal Kommune og Rådet for Sikker Trafik bilisterne om at overholde hastighedsgrænsen.

Rudersdal Kommune har et stærkt fokus på trafiksikkerhed – herunder at kigge på hvor farten med fordel kan sættes ned. Derfor er Rudersdal med i den nationale kampagne ”Sænk farten”, som Rådet for Sikker Trafik er ansvarlig for. Kampagnen kører fra 1. april og tre uger frem.

- Kampagnen er et vigtigt element i vores bestræbelser på at sikre den bedst mulige sikkerhed på vejene, hvor vi naturligvis især har fokus på bløde trafikanter som gående og cyklende trafikanter, fortæller Court Møller, formand for Klima- og Miljøudvalget. Vi kigger også løbende på, hvor det giver mening at sætte farten ned, hvad enten det er på de større veje eller i lokale boligområder. En nedsættelse af farten skal dog altid vurderes i forhold til afviklingen af trafikken.

Faktum er, at der stadig bliver kørt for stærkt på de danske veje, og det har flere negative konsekvenser. De sidste fem år er 320 personer på landsplan blevet dræbt i ulykker, hvor for høj fart var en afgørende faktor.

Tallene for trafikuheld i Rudersdal Kommune i 2023 er stadig under bearbejdning. Men de foreløbige tal ser fornuftige ud med kun seks tilskadekomne i trafikken.

For høj fart i lokalområderne

For høj fart er også noget, som skaber utryghed i folks lokalområde, viser en undersøgelse som analysebureauet Wilke i 2022 gennemførte for Rådet for Sikker Trafik. Her svarede fire ud af ti, at de ofte eller meget ofte oplever for høj fart i deres lokalområde.

Heldigvis er det et effektivt værktøj at sætte ”Sænk farten”-vejkantplakater op langs udvalgte veje i kommunen. Det er nemlig næsten syv ud af ti fartglade bilister, som ofte eller altid sætter farten ned, hvis de kører forbi en Sænk farten-vejkantplakat.

Det viser en anden undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, som Epinion har gennemført.