Hop til hovedindhold
Nyhed

Konference skal knække indbrudskurven

Rudersdal Kommune inviterer til konference om indbrud og it-kriminalitet med en klar ambition om at mindske risikoen for indbrud. Det skal ske gennem et samarbejde mellem politi, borgere og kommune.

Aktuel viden, konkrete råd, værktøjer og tydelighed om ansvar. Det skal gerne være det konkrete udbytte, borgerne i Rudersdal får med sig hjem, når de 26. maj har forladt Nærum Gymnasium efter at have deltaget i en stor konference om forebyggelse af indbrud og it-kriminalitet.

Arrangørerne er Rudersdal Kommune, Nordsjællands Politi og Bo Trygt, et samarbejde mellem TrygFonden, Realdania, Bolius og Det Kriminalpræventive Råd (DKR).

Forebyggelseskonferencen finder sted under overskriften ”Sammen om et trygt Rudersdal” og vil byde på oplæg fra Nordsjællands Politi, it-sikkerhedsfirmaet Dubex, Ældre Sagen og Gentofte Kommunes projekt Gentofte – fri for tyveri.

Desuden vil der være et område med stande, hvor deltagerne bl.a. kan møde politiets indbrudseksperter, repræsentanter for Ældre Sagen, Ung i Rudersdal og Nabohjælp.

Program og forplejning

    • Kl. 18.30 Ankomst, registrering
    • Kl. 19.00 Velkomst ved borgmester Ann Sofie Orth, Rudersdal Kommune
    • Kl. 19.10 Indbrudskriminalitet i Nordsjælland ved politiinspektør Brian Milling og vicepolitiinspektør Brian Grayston, Nordsjællands Politi.
    • Kl. 19.30 De nye kriminalitetsformer. Hvad sker der i cyberspace? ved Senior IT Specialist Steffen Munk, Dubex
    • Kl. 19.50 Hvad gør jeg som ældre for at undgå tyveri? Ved Per Torben Christensen, Formand for Ældresagens lokalafdeling i Rudersdal og it-supporter for ældre i kommunen
    • Kl. 20.10 Gruppesession I
    • Kl. 20.40 Nabohjælp og hvordan man styrker den lokale tryghed ved leder af Gentofte fri for tyveri Gitte Dalskov Larsen, Gentofte Kommune
    • Kl. 21.00 Gruppesession II
    • Kl. 21.25 Hvad sker nu og tak for i aften. Borgmester Ann Sofie Orth, Rudersdal Kommune, runder af og samler op 
  • Der vil blive serveret kaffe, the, vand, frugt og snacks i løbet af aftenen, og deltagelse i konferencen er naturligvis gratis.

Et fælles ansvar

Borgmester Ann Sofie Orth siger:

Jeg håber, at vi efter konferencen har et katalog over konkrete initiativer, som vi hurtigt kan sætte i værk. Noget af ansvaret vil ligge hos politiet og her forventer jeg helt klart en større og mere målrettet indsats. Noget af ansvaret ligger hos os som kommune, men borgere, grundejerforeninger og boligselskaber har også en opgave og et ansvar. Skal vi have knækket kurven, skal alle på banen, og vi skal blive endnu bedre til at snakke sammen i det daglige og passe på hinanden og vores værdier.

Borgmesteren efterspørger også flere værktøjer fra regering og folketing:

Det kan fx være skærpede straffe, flere koordinerede indbrudsforebyggende indsatser og ændret lovgivning, der gør det svært at være indbrudstyv.

Indbrudsstatistikken lyver desværre ikke. Rudersdal Kommune er stadig den kommune i landet, hvor risikoen for indbrud i eget hjem er størst. Selv om antallet af indbrud er næsten halveret efter Corona-pandemien, så er det ifølge borgmesteren stadig uacceptabelt højt:

Indbrud er noget af det mest grænseoverskridende, man kan blive udsat for og skaber utryghed dér, hvor man burde være allermest tryg: I sit eget hjem. Jeg kan ikke personligt, og vi kan ikke som kommune acceptere, at Rudersdal fortsat er det sted i landet, hvor risikoen for indbrud i eget hjem er størst. Det skal vi have lavet om på.

Bred politisk opbakning

Borgmesteren fortsætter:

Konferencen er en del af den politiske budgetaftale, vi indgik i efteråret og er dermed udtryk for den bekymring, vi har som politikere, men i nok så høj grad også et ønske. Vi vil have bragt indbrudstallene markant ned. Vi vil have et trygt Rudersdal, og vi ser det som et tæt, forpligtende samarbejde mellem politi, kommune, grundejerforeninger, boligselskaber og kommunens borgere.

Ændret kriminalitetsbillede

Der blev i 2024 anmeldt 364 indbrud i private boliger i Rudersdal Kommune, hvilket er på niveau med de nærmest to foregående år, men cirka 40 pct. lavere end i årene forud for corona-pandemien.

Det er en udvikling, der også ses på landsplan og er udtryk for, at berigelseskriminaliteten i større og større grad sker digitalt eller som såkaldt kontaktkriminalitet, typisk hvor ældre borgere målrettet bliver kontaktet af en kriminel, der fx udgiver sig for at komme fra borgerens bank.

Netop derfor vil konferencen også se på disse former for berigelseskriminalitet.

Desværre opklares meget få indbrud og i 2024 blev der kun rejst 14 sigtelser (en sigtelsesprocent på 3,8) i Rudersdal. I 2023 blev der sigtet 31 (en sigtelsesprocent på 8,4).