Hop til hovedindhold
Nyhed

Lokale virksomheder og ildsjæle skaber mere liv i bymiljøerne

Siden 2023 har Rudersdal Kommune og de lokale butikker og ildsjæle rundt omkring i bymiljøerne arbejdet målrettet for at udvikle livet i bymiljøerne. Den store tilslutning til arbejdet har skabt gode resultater, og arbejdet med at styrke bymiljøerne fortsætter.

Mere liv i byområder og nærmiljøer og udvikling af detailhandlen i samarbejde med det aktive foreningsliv. Sådan lød ambitionen, da Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget i foråret 2023 fastlagde det erhvervsstrategiske tema for 2023. Sidenhen blev arbejdet udvidet til at vare hele 2024, og med den indsats er der skabt et solidt grundlag for at styrke bymiljøerne endnu mere.

Samlet set er ca. 250 virksomheder, foreninger, borgere mv. aktive i arbejdet for at skabe mere byliv. Siden september 2023 har bylivsaktørerne mødtes regelmæssigt i en række nyetablerede bylivsnetværk og gennemført en lang række velbesøgte bylivsaktiviteter. Forskellige anledninger og årstider er blevet brugt til at lave events, udstillinger, udsmykning, markeder, fejringer og forestillinger, der har sat gang i bylivet.

Bylivsinitiativerne har involveret et bredt udvalg af aktører, herunder handelsstandsforeninger og butikker, idræts- og kulturforeninger, grundejerforeninger og bygningsejere samt lokale borgere og ildsjæle. Herudover er daginstitutioner, ældrecentre, gymnasier, kirker og kulturinstitutioner involveret i forskellige aktiviteter, og flere bylivsnetværk har et ønske om at samarbejde med lokale skoler.

Nødvendigt med bred tilslutning

Den store – og brede – tilslutning til arbejdet glæder formand for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Kristine Thrane.

Det er jo fuldstændigt afgørende, at både erhvervsliv, foreninger og borgere er en del af arbejdet, for ellers lykkes vi ikke med at skabe mere liv. Det er jo ikke noget, der kommer af sig selv, men kun gennem et godt samarbejde mellem kommunen og dem, der rent faktisk er livet i bymiljøerne, nemlig erhvervsdrivende, foreninger og borgere.

Også næstformand i udvalget Jacob Netteberg er glad for den store tilslutning.

Sandheden er, at vi kan have rigtig mange gode idéer i kommunalbestyrelsen og i kommunen, men ingen af dem bliver særligt vellykkede, hvis ikke de mange stærke, civile kræfter i Rudersdal er med i arbejdet. Og det gælder i helt særlig grad, når vi snakker om at skabe liv, glæde og initiativ i bymiljøerne. Det overrasker mig på ingen måde, at tilslutningen har været så stor, for jeg ved godt, at vi i Rudersdal har borgere og erhvervsdrivende, som virkelig har gode idéer og et stort drive i forhold til at passe på og udvikle hele kommunen.

Bylivseksperter: Rudersdal er unik

Bylivseksperter fra BIDdanmark, som har omfattende erfaringer med tilsvarende tiltag i andre kommuner, blev engageret til at facilitere etablering af bylivsnetværk og afholdelse af månedlige bylivsmøder i en opstartsfase. 

Der er etableret netværk i de største bycentre, Holte, Birkerød, Vedbæk og Nærum, men der er også afholdt møder om bylivet i de mindre byområder med få butikker, Trørød, Søllerød Park, Bistrup, Lupinkrogen og Nørrevangen, med henblik på at afsøge potentialet i et forstærket samarbejde der.

Rudersdal Kommunes brede tilgang til arbejdet er ret unik, og Direktør Mikkel Niess fra BIDdanmark vurderer, at det i Rudersdal sammenlignet med andre kommuner er lykkedes at samle flere aktører end normalt, og at der er skabt nye og stærke fællesskaber. På den måde har bylivsnetværkene været en god platform til at udvikle og konsolidere fællesskabet og samarbejdet mellem bylivsaktørerne.

Et godt fundament for den videre udvikling af bylivet

Kristine Thrane lægger vægt på, at det store engagement tegner godt for fremtiden.

Vi står i kommunalbestyrelsen overfor et væsentligt arbejde med større byudviklingsprojekter og udfoldelse af visionsplaner for flere større bymiljøer, og her skaber det store engagement i bylivsnetværkene et godt grundlag for dialog og samarbejde. Jeg synes, de seneste knap to års arbejde med det erhvervsstrategiske tema meget tydeligt har vist, hvor engagerede rigtig mange mennesker er i det her arbejde, og det er de jo selvfølgelig, fordi interessante og levende by- og nærmiljøer er helt afgørende for hverdagslivet i kommunen.

Nye bylivsaktiviteter i 2025 er allerede i støbeskeen

De mange lokale ildsjæle i bylivsnetværkene har allerede planer og tiltag der rækker ind i 2025, og der arbejdes med årshjul for tilbagevendende bylivsaktiviteter. Der er også allerede en række ansøgninger om støtte fra Rudersdal Kommunes bylivspuljen, som kører videre i 2025. 

Jeg glæder mig til at følge udviklingen i 2025, og vi vil i Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget invitere handelsforeninger og repræsentanter for bylivsnetværkene til en fælles status i 2025, slutter Kristine Thrane.

Færre tomme butikslejemål end andre steder

Udover at Rudersdal Kommune ifølge BIDdanmark er unik i forhold til den brede tilgang med fokus på alle bymiljøer og den store tilslutning til arbejdet med at udvikle bymiljøerne, er der også andet godt nyt at hænge sin hat på, hvis man holder af de Rudersdalske bymiljøer

I BIDdanmark kommer vi rundt i mange byer i Danmark, generelt oplever vi at der kommer flere tomme butikslejemål. Enkelte byer har formået at stoppe den udvikling. Vi oplever at udviklingen i Rudersdal kommune er bedre end gennemsnittet, siger Direktør Mikkel Niess fra BIDdanmark.