Madglæde for både de mindste og de ældste – i et orange skær
Onsdag den 24. september blev Maddag 2025 fejret på daginstitutioner og plejecentre landet over. Her stod madglæde og sunde vaner i centrum. For andet år i træk var plejehjemmene med, og derfor besøgte ældreministeren et af kommunens plejehjem.
I år afholdt Kost og Ernæringsforbundet og FOA 12. år i træk den årlige Maddag. Det er en dag, hvor maden i de offentlige institutioner kommer i fokus. I år var plejehjemmene for anden gang en del af arrangementet. I den forbindelse havde Kost- og Ernæringsforbundet inviteret ældreminister Mette Kirkegaard med til Rudersdal, for at spise et orange frokost-måltid på Plejecenter Frydenholm.
I et orange skær
Maddagen sætter fokus på, at mad er meget mere end blot proteiner og kulhydrater. Det handler også om sanserne og sågar følelser. Derfor handlede Maddagen i år om farven orange. Både på plejehjemmene og i børnehusene blev der derfor spist orange mad.
Kost og Ernæringsforbundet, FOA og borgmester Ann Sofie Orth fejrede Maddagen i Rudersdal Kommune med besøg hos både unge og gamle. Om formiddagen kom der gang i gryderne – og ikke mindst i børnenes klementintryk – da de besøgte Børnehuset Lyngborghave. Derefter gik turen til Plejehjemmet Frydenholm sammen med ældreministeren, hvor sanserne og madens betydning blev vendt over en frokost med plejehjemmets beboere.
Børn spiser med kroppen
Mange, der har set et vuggestuebarn spise gulerodssuppe, ved, at de spiser med hele ansigtet. På Maddagen var der fokus på at spise med hele kroppen.
Det er nemlig en fast del af Maddagen at børnene deltager i nogle aktiviteter, som relaterer sig til temaet. I år har børnene prøvet kræfter med lege som appelsindans og klementintryk, hvilket gav en masse smil på læben og mod på at smage ny farverig mad.
Børnehusene i Rudersdal Kommune, får mad fra 7 daginstitutionskøkkener samlet under Frokostordningen. Den organisering gør det muligt at sikre variation og kvalitet i maden, samtidig med at børnene får serveret klimavenlig og bæredygtig mad.
Plejehjemsbeboere spiser med sanserne
Et velsmagende måltid er livskvalitet. Maddagen handler også om oplevelsen ved at spise maden. Derfor er plejehjem også blevet en fast del af årets Maddag. Det var det vigtigt for foreningerne at vise, at velsmagende og indbydende mad også kan være både sundt og ernærende – og tilpasset plejehjemsbeboernes ernæringsbehov og præferencer. Og hvilket bedre sted at vise det frem end på Plejehjemmet Frydenholm, hvor der serveres noget af den bedste plejehjemsmad i landet?
Sammen med ældreminister Mette Kirkegaard skulle beboernes se, dufte og smage på en lækker græskarsuppe i sin flotte orange farve. Her fik gæsterne indblik i hvordan personalet på Frydenholm aktivt bruger maden og måltidet til at give omsorg og livskvalitet til beoerne. På Frydenholm bliver det prioriteret at tilberede lækker hjemmelavet mad fra bunden og skabe gode måltider, der giver ro til at nyde maden, samtidig med at det skaber grobund for et godt samvær for beboerne.
En dag der samler generationer
Maddagen viser, at måltider kan være meget mere end ernæring. De kan være oplevelser, traditioner og fællesskab – på tværs af generationer. Når både børn og ældre mødes om maden, bliver det tydeligt, at madglæde ikke har nogen alder.
Alle fotos fra Lyngborghave og Frydenholm:
Thorleif Ravnbak/Kost og Ernæringsforbundet.
Om Maddag
- Maddag arrangeres af Kost- og Ernæringsforbundet og FOA
- Kost- og Ernæringsforbundet og FOA er fagforbund for alle landets kost- og ernæringsassistenter. Det er medarbejdere som i køkken og kantine kan hjælpe med at sikre sundhed og smag i den mad, der bliver serveret.
- Det er 12. år i træk at Maddag afholdes og for andet år deltager plejehjemmene også
- Maddag en festdag, hvor vi i fællesskab fejrer og hylder mad og måltider på plejehjem og i dagtilbud
- Maddag ha fokus på maden, medarbejdernes gode arbejde, samt på beboere og børns mad og måltidsoplevelser og trivsel
- Temaet for Maddag 2025 er orange. For at gøre madens farver lidt mere håndgribelige har Kost og Ernæringsforbundet lavet et lille inspirationskatalog med fede opskrifter, så du kan prøve at spise orange en af de kommende dage: KSFP_Maddag_2025_Opskrifter_A4_PRINT.pdf