Politikere efter nabomøde om fjernvarme: Behov for meget mere dialog med borgerne
Efter nabomøde om varmeanlæg i Holtegårdsparken sætter Rudersdal Kommune nu en proces i gang for at kunne vurdere eventuelle ændringer, belyse støjforhold og få de berørte borgere meget mere ind i processen.
Mandag den 25. november var Rudersdal Kommune vært for et nabomøde om et planlagt fjernvarmeanlæg i Holtegårdsparken.
Mere end 200 borgere deltog og bidrog med en række kritiske tilbagemeldinger på kommunens plan.
På mødet fortalte Court Møller, formand for Klima- og Miljøudvalget, om projektet og fremhævede, at det måske kan lade sig gøre at flytte en del af anlægget til en anden placering. Det er et initiativ, som allerede blev besluttet på møde i Arkitektur- og Byplanudvalget 6. november 2024.
Initiativet gælder de to høje akkumuleringstanke, som måske i stedet kan etableres på den anden side af Øverødvej, ved Kulturcenter Mariehøj. Kommunens forsyningsselskab Norfors, der er ansvarlig for udbygningen af fjernvarme, er ved at undersøge, om det teknisk er muligt.
Grøn fjernvarme er et afgørende element i omstilling
- Nabomødet var det første af en række, og jeg var glad for de mange input. Som jeg fortalte på mødet, vil vi nu gå videre og få belyst de fremførte forslag og bemærkninger, siger Court Møller. Det afgørende er, at vi hurtigst muligt sikrer det bedst mulige grundlag for at kunne tilbyde fjernvarme til mange flere borgere og virksomheder i kommunen. Grøn fjernvarme er helt afgørende for den grønne omstilling og for, at vi kan komme i mål med vores målsætning om, at Rudersdal Kommune er CO2-neutral i 2040. Akut har vi også en stor udfordring med de mange naturgasfyr, vi har i kommunen. Mange er allerede forældede den dag i dag, og her er vi presset i forhold til regeringens beslutning om at udfase naturgas fra 2035.
Op til nabomødet har der været en livlig debat på Facebook, og nabomødet bød også på en lang række kommentarer, holdninger og tanker om det planlagte projekt.
Opgave i at samle op på input og undersøge mulige alternativer
- Det meget markante engagement fra borgerne i lokalområdet gør indtryk. Derfor er det vigtigt for mig at sige, at ingen lokalpolitikere ønsker at gøre noget skidt for vores lokalsamfund. Vi tager alle de mange indvendinger, bekymringer og spørgsmål alvorligt og har nu en opgave i at samle op på input og tilbagemeldinger samt sikre, at de alternative muligheder, der blev bragt i spil, bliver undersøgt, siger Christoffer Buster Reinhardt, formand for Arkitektur- og Byplanudvalget.
Udvalgene har 27. november drøftet sagen, og en række initiativer sættes nu i søen for at afsøge muligheder og inddrage grundejerforeninger og borgere i den videre proces.
Der vil blive lagt vægt på at belyse de tekniske forhold omkring mulighederne for jordvarme og geotermi, fredningsforhold og Grøn Kile i Fingerplanen, og der vil blive set på byggemulighederne på de to ejendomme, der blev henvist til på mødet, henholdsvis Elleslettegårdsvej 2 og Gl. Holtevej 24.
- Vi følger også op med en henvendelse til Plan- og Landdistriktsministeren om muligheden for at få Fingerplanen revideret og tidsplanen for dette, ligesom vi gerne vil have besøg af Fredningsdommeren, så vi kan få mere viden om eventuelle muligheder for dispensation i vores fredninger. I dette arbejde vil vi være i tæt dialog med grundejerforeningerne, som både Court og jeg i det hele taget vil involvere meget mere i det videre arbejde, fortsætter Christoffer Buster Reinhardt.
Parallelt med projektet i Holtegårdsparken kører en tilsvarende inddragelse af naboerne i forbindelse med planen om at bygge et varmeanlæg på Blokken 47 i Birkerød.
Telefontider
Byplan holder kun åbent for telefoniske henvendelser (via kontaktcenter).
Aktuelt: Byplan er ved at implementere nyt it-system. Det betyder desværre, at der de næste par uger vil være længere svar- og sagsbehandlingstider.