Hop til hovedindhold
TEMA

Nyt museum til Vedbækfundene

Ruderdal Kommune vil bygge et nyt museum til Vedbækfundene - de mest spektakulære fund fra den bedst bevarede gravplads fra jægerstenalderen i Nordeuropa.

Rudersdal Kommune ønsker at opføre et nyt museum, der gennem Vedbækfundene skal formidle forholdet mellem mennesker og natur, liv og død i fortid, nutid og fremtid.

Vi vil derfor flytte Vedbækfundene hjem til det sted, hvor de blev fundet. Her vil vi skabe landets bedste museum om jægerstenalderen og dens betydning for moderne mennesker. Det nye museum skal have fokus på børn og deres familier, naboer og ældre.

Shaman

Rane Willerslevs perspektiv

Direktøren for Nationalmuseet, Rane Willerslev, siger:

Vedbækfundene er helt unikke, også på internationalt plan. Flytningen af skeletterne med gravskatte til et nyt 'skræddersyet” museum nær fundstedet ved den gamle Vedbækfjord er et enestående projekt, der vil kunne formidle de mange nye forskningsresultater til offentligheden på en enestående og engagerende måde. Nationalmuseet giver sin fulde støtte til dette enestående projekt.

Kvinden og barnet på svanevingen

Jægerstenalderens svar på Guldhornene

Vedbækfundene kan åbne vores øjne for fortidens mysterier. De nyeste naturvidenskabelige metoder kan vise os, hvordan menneskerne levede, og hvordan naturen så ud for 7.000 år siden i Vedbæk. Vi vil vise det sociale menneskes forankring i den foranderlige natur, så fortiden kan give perspektiv på nutiden til handling i fremtiden.

To piger ved fjordbred

Gæsterne i centrum

Museet skal gøre indtryk på gæsterne. Et besøg i Vedbækfundene skal udvide deres horisont og give anledning til at stille spørgsmål og søge svar. Derfor skal formidling af fundene være det bærende element for udformningen af museet, og arkitekturen skal formidle overgangen mellem kultur og natur ved at binde landskabets udvikling og fundstederne i Maglemosen sammen med museet.

Dét, du ser inde, får du lyst til at gå ud og udforske, og dét du oplever ude, får du lyst til at gå ind og undersøge nærmere. Det er ambitionen, at visionær arkitektur skal forbinde kulturarven, landskabet og menneskerne på tværs af tid.

DNA-forskning, fossiler og pollen

I de to film herunder forklarer Lasse Sørensen, tidligere forskningschef på Nationalmuseet, og Morten Fischer Mortensen, seniorforsker på Nationalmuseet, betydningen af Vedbækfundene og hvordan deres forskning kan give flere svar om Vedbækfundene og naturen dengang.

Lasse Sørensen er en af landets førende arkæologiske eksperter indenfor den danske oldtid. I filmen forklarer han Vedbækfundenes betydning og store potentiale i den tredje arkæologiske revolution, som er DNA-forskningen.
Morten Fischer Mortensen er ekspert i analyser af jordbunden, og i filmen forklarer han, hvordan man med pollen og mindre fossiler kan kortlægge, hvordan naturen har set ud i fortiden.
To mænd sejler på sø

Vejen frem

I 2022 satte et borgerforslag gang i en debat om museets placering i Vedbæk. Da placeringen hænger uløseligt sammen med ambitionsniveauet, afstedkom forslaget en ny proces for projektet. For at klæde politikerne på til denne prioritering er der blevet lavet en analyse af de forskellige mulige placeringer i Vedbæk, og flere forhold skal belyses af eksperter indenfor museumsbranchen. Derfor er der ved at blive udarbejdet:

  1. En vurdering af Vedbækfundenes faglige og formidlingsmæssige potentiale i forhold til lignende fund nationalt og internationalt.
  2. En potentialeanalyse, som undersøger og dokumenterer det museumsfaglige og økonomiske potentiale for en ny museumsattraktion, herunder besøgspotentialet i specifikke målgrupper og klarlæggelse af en bæredygtig forretnings- og finansieringsmodel.

Når politikerne har besluttet ambitionerne og placeringen, begynder dialogen med fondene på ny om at finde finansiering til det nye museum.

Ofte stillede spørgsmål

  • Vi har brug for at give Vedbækfundene mere plads, så de kan få den opmærksomhed de fortjener. Dertil kommer, at museal formidling de sidste mange år har taget syvmileskridt, og den udvikling skal naturligvis også afspejles i et museum dedikeret til et så unikt fund som Vedbækfundene.

  • Vedbækfundene er enestående - både nationalt og internationalt. Museet bliver en videnskabsbaseret legeplads bestående af indendørs udstillinger og udendørs aktiviteter. Uderummet er lige så vigtigt som udstillingerne inde på museet. Vi vil lave en masse aktiviteter i fredsskoven og på engen, som gennem leg bringer os tættere på en forståelse af livet i jægerstenalderen. 

    Det bliver et museum, hvor "børn i alle aldre" kan gå på opdagelse i jægerstenalderen.

  • Vi ved endnu ikke, hvordan museet kommer til at se ud, men det er helt sikkert, at det bliver en spændende arkitektonisk opgave.

  • Lige nu er vi i gang med at udvikle museet. Vi er ved at klarlægge hvilke muligheder der er, hvilke historier der skal fortælles, og hvordan vi kan bygge det hele op.

    Herefter skal vi søge fonde. Når vi har finansieringen på plads, går vi i gang med en formidlingskonkurrence og en arkitektkonkurrence. Når vi har valgt de mest spændende projekter og har alle aftaler er på plads, bygger vi.

    Fra opnået finansiering vil der gå cirka syv år til, at museet kan byde gæsterne velkomne.

  • Der har i flere år været tanker om at flytte Vedbækfundene tilbage til det sted, hvor de blev fundet. Derfor blev der i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanen for Henriksholm indarbejdet en mulighed for, at der kunne opføres en kulturinstitution, som eventuelt kunne være et museum for Vedbækfundene. Heraf benævnelsen Kulturhus i området.

    Der er på nuværende tidspunkt ikke planer om, at der etableres faciliteter til privat udlejning, idet der i højere grad vil lægges vægt på samarbejder i en museumskontekst sammen med foreninger, frivillige og så videre. Til gengæld håber vi, at områdets beboere og Vedbæks borgere vil bruge det nye museum og de omgivne arealer.

  • Trafik og parkering er afhængig af det nye museums placering. Placeringen vil blive politisk vedtaget, og her spiller lokalområdets bekymringer naturligvis en vigtig rolle.

    Museet vil opfordre gæster til at ankomme med bæredygtig, offentlig transport. På grunden vil vi etablere rigelig cykelparkering samt p-pladser til ansatte og handicapparkering. Alternativt kan de besøgende benytte parkeringspladsen ved stationen.

  • Vedbækfundene blev opdaget, da man påbegyndte opførelsen af Vedbæk Skole i 1975. Siden 1984 har de været udstillet på Gl. Holtegaard.

  • Det gør Nationalmuseet, men Rudersdal Museer har en låneaftale med Nationalmuseet, der giver os lov til at udstille fundene i 100 år. 

  • Da isen trak sig tilbage for 15.000 år siden blev klimaet mildere og mildere, og i takt hermed blev Danmark langsomt grøn. Skov og krat gav gode livsbetingelser for dyr og mennesker. Lige her i Vedbæk lå Vedbæk Fjord – museet kommer nærmest til at ligge på kanten af den tidligere fjord – og ved fjorden var der både læ, adgang til verden, masser af fisk, mange dyr samt en righoldig natur. Det gjorde Vedbæk attraktiv for jægerstenalderfolket.

Det siger eksperterne

"Andre grave er mange gange ”kun” skeletter, men Vedbækfundene giver en anden indgang. Nu kan vi pludselig se mennesker fra dengang som individer."

- Peter Vang Petersen, museumsinspektør, Nationalmuseet

"Barnet på svanevingen er det mest spektakulære i Norden og blandt de største i verden. Der skal ikke megen fantasi til at forestille sig situationen – det taler til alle. Fundene står som de flotteste og mest spektakulære – de er i international klasse." 

- Erik Brinch Petersen, lektor emeritus, Københavns Universitet

"Vedbækfundene forandrede vores syn på jægerstenalderen […] Den fantastiske bevaringstilstand og den exceptionelle dokumentation fra udgravningen har desuden bidraget til, at materialet fortsat er helt centralt for den internationale forskning, som løbende skaber nye spændende resultater og indsigter i jægerstenalderen."

- Dr. Liv Nilsson Stutz, Senior Lecturer, Emory University