Hop til hovedindhold
TEMA

Snup en delecykel eller delebil

Er cyklen flad? Bussen lige kørt? Eller familiebilen optaget? Nu kan du tage en delecykel eller delebil, når du har brug for det.

Vi tager hånd om de løse cykler

Rudersdal Kommune er naturligvis meget opmærksom på, at der bliver ryddet op, når cykler fra firmaet DOTT efterlades forskellige steder og kan skæmme omgivelserne.

Hvis du oplever problemer eller ser, at der i en periode ligger flere cykler smidt et sted, så grib straks fat i Teknik og Miljø, skriv til tom@rudersdal.dk.

Vi tager hånd om efterladte cykler

I Rudersdal skal det være let at komme fra A til B og tilbage igen – både i hverdag og fritid. Derfor giver vi dig nu nye muligheder for at leje en elcykel eller en elbil i kommunen. På udvalgte opsamlingssteder i kommunen, såkaldte HUBS, kan du sætte dig på en elcykel eller tage en elbil.

Find den app du skal bruge

Du kan vælge en delecykel fra firmaet dott eller en delebil fra enten KINTO Mobility eller GreenMobility. Brug links herunder for at hente den app, du skal bruge.

Her finder du vores HUBS

Vi har etableret HUBs følgende steder:

Birkerød Bymidte, Birkerød Station (kun cykler), Holte Midtpunkt, Holte Station (kun cykler), Kulturcenter Mariehøj, Nærum Station.

Og så er der disse to supplerende HUBs uden for Rudersdal Kommune: Rungsted Kyst Station (kun cykler) og DTU Campus i Lyngby.

Du kan køre alle de steder hen, som du kan se i de pågældende apps – også uden for kommunens grænser fx til DTU i Lyngby, Rungsted Kyst eller København.

Hvis du løber ind i problemer...

  • Hvis teknikken driller med cyklen, bilen eller din app, eller hvis du finder en efterladt cykel eller på anden vis oplever "grus i maskineriet" med selve din transport, skal du kontakte den pågældende leverandør.

    Brug også app'en til at finde råd og vejledning.

  • Hvis du ser fx skader eller graffiti på den enkelte HUB, fx på et skilt, skal du kontakte Rudersdal Kommune. Det gør du ved at bruge vores app, "Giv et praj":

    Giv et praj

    Væltede cykler

    Skriv straks til os hvis du oplever væltede cykler, der ikke umiddelbart bliver taget hånd om. Skriv til Teknik og Miljø på tom@rudersdal.dk

Så meget bruges cykler og biler

Så mange bruger delecykler og delebiler pr. 9. december 2024

Delecykler Dott:
Ture i alt: 4.958
Aktive brugere: 1.711

Green Mobility biler:
Ture i alt: 5.892
Unikke brugere: 1.452

Kinto biler:
Kørte km i alt: 27.179

Kort over hubs

Kortet viser de primære steder, hvor du altid kan hente og aflevere delecykler og delebiler. I praksis kan du også sætte din delecykel og delebil en række andre steder, tjek app’en fra udbyderne for mere præcis information.

På steder med ikon for cykel er der kun delecykler, øvrige er der både delecykler og delebiler.

Kort over HUBS i Rudersdal

EU-finansieret projekt

Projektet kører frem til udgangen af juli 2025 og er en del af et overordnet EU-projekt, GEMINI, der handler om styrkelse af grøn mobilitet. Projektet hører under det såkaldte Horizon-program, læs mere længere nede på siden, og er 100 pct. EU-finansieret.

I projektet samarbejder Rudersdal Kommune med en række parter:

  • Region Hovedstaden, projektleder i Danmark
  • DTU Science Park, der får sin egen hub for deletransport
  • DTU Compute, der indsamler viden og data, så projektet kan evalueres
  • DSB

Dertil kommer de tre leverandører af deletransport: dott, KINTO Mobility og GreenMobility.

Deletransport, klima og borgersamling

Grøn transport et vigtigt element i klimindsatsen

Arbejdet med at tilbyde delecykler og delebiler er et element i Rudersdal Kommunens klimaarbejde. Kommunen arbejder for at reducere CO2-udledningen med 85 pct. i 2030 og blive CO2-neutral i 2040.

Grøn mobilitet er afgørende for indfrielsen af klimamålsætningerne, da udledninger fra transportvaner fylder meget. Alle har et transportbehov og meget transport forgår vanepræget.

Det er derfor vigtigt at undersøge og vise, hvordan deleordninger kan understøtte hverdagens transportbehov.

I klimasammenhæng er deleordninger et middel til at opnå en klimavenligere fremtid. Her handler det både om at flere deles om de samme ressourcer, om at flytte mere biltrafik til kollektiv trafik og om at øge antallet af cyklende.

Udover afsættet i Rudersdal Kommunens klimamålsætninger understøtter arbejdet med delebiler og delecykler anbefalinger fra borgersamlingen om Bæredygtigt Forbrug fra april 2023.

Her fremhæves fleksible transportsystemer og optimering af deleordninger som måder at opnå transportvaner med en lavere klimapåvirkning.

Gemini-projektet under EU

EU's Horizon-program

Horizon Europe er EU's vigtigste finansieringsprogram for forskning og innovation.

Det adresserer klimaændringer, bidrager til at nå FN's mål for bæredygtig udvikling og styrker EU's konkurrenceevne og vækst.

Under Horizon-programmet finder man GEMINI-projektet, der specifikt handler om at udbrede grøn mobilitet i de europæiske byer.

Horizon Europe

GEMINI