Hop til hovedindhold
TEMA

Stil op til Seniorrådsvalget 2025

Når der i november afholdes kommunal- og regionsvalg holder vi i Rudersdal Kommune også valg til Seniorrådet. Alle kommunens borgere, der er fyldt 60 år, har mulighed for at stille op til Seniorrådet.

Stil op til seniorrådet

Fra den 3. september kan du via knappen bede om at få tilsendt kandidatlisten. Det kræver 5 stillere at stille op til Seniorrådsvalget i Rudersdal Kommune i 2025, så dem kan du finde i mellemtiden. Kandidatlisten fortæller, hvordan du stiller op.

Bestil kandidatliste
Birkerød Hovedgade

Seniorrådet er et lovpligtigt folkevalgt råd i kommunen. Det arbejder for de bedst mulige vilkår for de ældre i Rudersdal Kommune med særlig hensyntagen til svage borgere over 60 år.

Seniorrådet beskæftiger sig med alle spørgsmål, der har betydning for personer på 60 år og derover – fx trafik- og boligforhold, sundhed, miljø og kultur.

Kommunalbestyrelsen er forpligtet til at høre og informere Seniorrådet om alle forslag vedrørende ældre. Det giver Seniorrådet en håndgribelig indflydelse på den førte ældrepolitik i Rudersdal Kommune. 

Som medlem af Seniorrådet har du derfor mulighed for at ændre på den måde, tingene bliver gjort på. Du kommer på fornavn med de helt centrale medarbejdere i administrationen af kommunens tilbud til ældre. 

Der er ca. 16.000 borgere i Rudersdal Kommune, som er fyldt 60 år, som er stemmeberettiget til Seniorrådsvalget, og som derfor bliver påvirket af Seniorrådets indsats og rådgivning. 

Forventingsafstemning

Lokalt kendt lokalkendt

Som medlem af Seniorrådet bliver man i nogen udstrækning et kendt navn blandt sine ældre medborgere. De fleste af rådets medlemmer oplever, at ældre medborgere kontakter dem med spørgsmål, udfordringer og kommentarer til Rudersdal Kommune. 

Jørgen Vinding: "Mit nummer står jo bag i bladet"

Jørgen Vinding har de sidste 4 år været formand for Seniorrådet. Inden da var han kasserer. 

Seniorrådet udgiver og hustandsomdeler bladet SeniorNyt til 12.000 seniorer i kommunen, som alle er fyldt 65. Bagerst i bladet står Jørgens kontaktoplysninger, og derfor ringer hans telefon ganske ofte. 

"Henvendelserne kan jo handle om alt muligt. Den ene aften ringer en dement kvinde, som jeg heldigvis kunne hjælpe ved at ringe til hjemmeplejens vagtcentral, men dagen efter ringer en anden, som har haft så langt et sagsforløb, at jeg må henvise til Borgerrådgiveren. Deres nummer har jeg faktisk skrevet ned på en seddel, der altid ligger ved siden af min telefon, så det er ved hånden, når den ringer."

Karin Rønskov: "Nogle gange er vi sidste udvej"

Karin Rønskov har været medlem af Seniorrådet i 4 år, og hun har i løbet af den tid været formand for arbejdsgruppen, der har med plejehjem at gøre. Det har gjort hende til talerøret for de borgere og pårørende, der har haft brug for at sige noget om og til plejehjemmene i Rudersdal Kommune. Hun fortæller: 

"Seniorrådet gør at du bliver en lokal ildsjæl, uanset om du vil det eller ej, for det hænder at pårørende ringer til dig om aftenen, for at fortælle om deres mand, som de ikke synes bliver passet ordentligt. Nogle gange bliver vi opfattet, som den sidste udvej, når de pårørende føler de har prøvet både borgerrådgiver og borgmester. Så ringer de til mig i håbet om at jeg kan åbne nogle nye døre."

Talerør og kontrolorgan

Seniorrådet er en af de demokratiske organer, der er allertættest på de borgere, rådet repræsenterer. På den måde er man som medlem af seniorrådet meget tæt på de andre ældre i kommunen. 

Karin Rønskov, der på nuværende tidspunkt er medlem af Seniorrådet og formand for arbejdsgruppen, der arbejder med plejehjemmene, oplever, at mange af dem, der kender hende, eller har hørt om hendes arbejde i Seniorrådet, opfatter hende som deres talerør:  

"Jeg er lidt ligesom en hjemmehjælper ude i marken. På den måde at jeg ikke repræsenterer kommunen, men jeg er ofte den, der kan få tingene til at ske. På den måde kan Seniorrådet nogle gange blive opfattet som et kontrolorgan, der hjælper borgerne med at holde kommunen i ørerne." 

Forventningsafstemning

Det rette sted på den rette tid

Både Karin Rønskov og Jørgen Vinding fortæller om, hvad det kræver at være medlem af Seniorrådet. 

"I og med der bliver hevet i en fra forskellige sider og på forskellige tidspunkter, så er man altså nødt til at være rimelig hårdfør. Man skal kunne holde flere bolde i luften på en gang," fortæller Karin Rønskov. 

Jørgen Vinding stemmer i og pointerer: 

"Vi har efterhånden fået lavet en ganske professionel opsætning sammen med forvaltningen, og det har vi blandt andet gjort ved at give dagsordenerne faste punkter for at holde fast i det vi arbejder med." 

Vigtigt arbejde i sigte

Den store opgave for det næste Seniorråd bliver at sikre borgernes indflydelse på, hvordan den nye Ældrelov bliver implementeret. Den nye ældrelov skal give mere frihed til kommunerne og forhåbentlig fjerne noget bureaukrati, og det bliver ifølge Jørgen Vinding en af de vigtigste opgaver for det næste seniorråd at sørge for, at det kommer til at ske. 

"Ældreloven og ældrereformen er jo meget omfattende, og derfor har vi fået professionel hjælp udefra til at indstille vores indsats de kommende år. Vi hyrede VIVE til at hjælpe os i processen med at vælge 3 fokusområder inden for ældreloven, som kommer til at betyde rigtig meget for Seniorrådets arbejde i den kommende periode. Fokusområderne hedder Civilsamfundet og ensomhed, Helhedspleje og arbejdsteams og Omsorgspakker isf. kvalitetsstandarder." 

Forventningsafstemning

Løfter i flok

Jørgen Vinding er på nuværende tidspunkt valgt som formand for Seniorrådet, men han stiller ikke op til valget i efteråret. Alligevel har han været både glad og stolt over det, Seniorrådet har udrettet de seneste år: 

”Da jeg blev valgt ind for 8 år siden, var der kun en enkelt genganger fra den foregående periode, så vi måtte jo starte lidt forfra. Det gjorde vi ved at nedsætte arbejdsgrupper, hvor frivillige kan bidrage til vores arbejde inden for en række kerneområder, som Seniorrådet tager sig af. På den måde er der i dag 45 mennesker, som bidrager til arbejdet, i stedet for det kun var de 9 formelle medlemmer, som det var dengang.”

Stil op til seniorrådet

Fra den 3. september kan du via knappen bede om at få tilsendt kandidatlisten. Det kræver 5 stillere at stille op til Seniorrådsvalget i Rudersdal Kommune i 2025, så dem kan du finde i mellemtiden. Kandidatlisten fortæller, hvordan du stiller op.

Bestil kandidatliste
Birkerød Hovedgade