Ungevejledning: Særlig indsats for unge
Er du mellem 15 og 25 år uden at være i uddannelse eller job, så kan du få støtte? Måske har du personlige eller sociale årsager, som kræver støtte. Du kan få hjælp fra den fælles kommunale ungeindsats (KUI).
Ring 4611 3000 og bed om Ungevejledningen, eller send en digital post - se nederst på siden.
Læs herunder, hvad vi kan hjælpe med.
Hvad kan vi tilbyde?
-
KUI er en tværfaglig, sammenhængende og forebyggende indsats, der skal medvirke til, at alle unge under 25 år får støtte til at komme i gang med en uddannelse eller kommer i job.
KUI tager udgangspunkt i Lov om Kommunal Ungeindsats. KUI indebærer, at samarbejdet omkring unge 15-25 årige styrkes på tværs af Skoleområdet, Social ;yndighed og Rådgivning, Uddannelsesvejledningen og Beskæftigelsesområdet.
Det betyder, at vi arbejder på tværs af fagområder om indsatser, som kan støtte den unge i at opnå de mål, der ved fælles hjælp sættes i den unges uddannelsesplan.
-
Hvis du er ung og endnu ikke i gang med en uddannelse eller job, eller hvis du på grund af personlige eller sociale årsager har brug for støtte fra kommunen - også støtte til at fastholde en uddannelse eller et job - kan du få hjælp fra kommunens ungeindsats. Uanset, hvor du henvender dig i kommunen, bliver du guidet derhen, hvor du kan få den rigtige hjælp.
-
Er du forælder til en ung under 18 år med et særligt behov for støtte - for at kunne tage eller fastholde en ungdomsuddannelse - vil vi gerne samarbejde med dig om at hjælpe den unge bedst muligt. Hvis den unge er 18 år eller derover, kræver det samtykke fra den unge for, at vi må tale med dig om den unges sag.
Hjælp til fritidsjob
-
Er du mellem 14 og 17 år og kunne du tænke dig et fritidsjob?
Så se nærmere på vores portal over ledige fritidsjob i dit nærområde.
Hjælp til uddannelse
-
Når du går i 7.-.10. klasse på en skole i Rudersdal, kan du få uddannelses-, erhvervs- og karrierevejledning af UU-Sjælsø og af den uddannelsesvejleder, som er tilknyttet din skole.
Kontakt UU-Sjælsø på telefon 46 11 44 50.
E-mail: adm@uu-sjaelsoe.dk.
eVejledning
På eVejledning kan du og dine forældre få hjælp til individuelle spørgsmål, både på chat, telefon og mail. Du kan se alt om de enkelte uddannelser, optagelseskrav og muligheder for job.
eVejledningen.dk (Uddannelsesguiden)
Læs mere her om tilbud efter grundskolen:
-
Når du er gået ud af grundskolen og du har udfordringer eller handicaps, som gør det svært at deltage i ungdomsuddannelse, har du mulighed for at få vejledning hos KUI Rudersdal.
Kontakt KUI Rudersdal på telefon 4611 3000, eller mail til kui@rudersdal.dk.
-
Ungdommens Uddannelsesvejledning, eller UU i daglig tale, vejleder alle unge, der har udfordringer med at starte på eller gennemføre en ungdomsuddannelse. UU vejleder både til ordinære uddannelser og til uddannelser for unge med særlige behov.
I Rudersdal Kommune varetager UU Sjælsø vejledningen for unge i grundskolen. Vejledningen efter grundskolen varetages af KUI Rudersdal.
KUI - den kommunale ungeindsats er forpligtet til gennem en opsøgende og opfølgende indsats at tilbyde unge vejledning om valg af uddannelse og erhverv, hvis de ikke er i gang med eller har fuldført en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse.
I KUI Rudersdal rettes vejledningen af unge uden for skolen mod unge, der skønnes at have behov for en særlig vejledningsindsats, og som ikke i forvejen modtager vejledning fra jobcenteret, socialforvaltningen eller andre myndigheder.
Her kan du læse om tilbuddene fra Ungdommens Uddannelsesvejledning:
-
Jobcenteret hjælper dig med at gå i gang med en uddannelse. Det sker bl.a. gennem en plan med aktiviteter, der skal sættes i værk for, at du hurtigst muligt kommer i arbejde.
Læs om Min Plan her:
-
SpecialPædagogisk Støtte (SPS) skal sikre, at du kan uddanne dig på lige fod med andre, selv om du har en funktionsnedsættelse.
Læs mere og søg her: Støtte til at gennemføre din uddannelse
-
Den forberedende grunduddannelse (FGU) er en uddannelse, der forbereder dig på at gå i gang med en ungdomsuddannelse eller komme i job. FGU henvender sig til dig, der er under 25 år og endnu ikke parat til at gå i gang med eller gennemføre en anden ungdomsuddannelse.
Formålet med FGU er, at du efterfølgende kan fortsætte på en erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse eller komme i job. FGU består af forskellige uddannelsesspor, som vi sammen tilpasser alt efter dine behov og interesser.
Her kan du læse om den Forberedende Grunduddannelse:
Læs mere om FGU (UddannelsesGuiden)
Her kan du se tre videoer, hvor re unge fortæller om, hvordan FGU har hjulpet dem til at finde en vej videre i livet.
Tre unge fortæller om FGU (Børne- og Undervisningsministeriet)
-
Hvis du har særlige behov og ikke har mulighed for at gå på en almindelig ungdomsuddannelse - heller ikke den forberedende grunduddannelse, FGU - kan en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU) måske være noget for dig.
STU er ikke kompetencegivende, men målet er at klæde dig bedst muligt på til et ungdoms- og voksenliv, der er så selvstændigt som muligt.
Du kan læse mere om Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse her:
Læs mere om STU (UddannelsesGuiden)
-
Som ung har du krav på at have én uddannelsesplan, som beskriver dit mål for fremtidig uddannelse og job. I Rudersdal arbejder vi sammen på tværs af fagområder om indsatser, som hjælper dig til at opnå målene i din uddannelsesplan.
Der findes flere muligheder for støtte til at fastholde uddannelse, både digitale vejledningsværkstøjer eller SPS-støtte.
Du kan læse mere om støttemulighederne her (nederst på siden):
-
Et fodboldtrænerkursus kan være det første skridt på vej mod en praktik eller job. Læs om, hvad et trænerkursus har betydet for otte unge fra Rudersdal.
Otte unge ranker ryggen med trænertjans i fodboldklubben (28. maj 2019)
Mandag fik otte unge ledige papir på, at de har gennemført et kursus som fodboldtræner. Det giver dem mulighed for et praktikophold som hjælpetrænere i deres lokale fodboldklub.
En af de nye stolte hjælpetrænere er 18-årige Aissa Al-Tamimi. Han tror, at trænermuligheden kan være et skridt i retning af en uddannelse.
- Jeg går ikke rundt og laver så meget lige nu, så det er spændende at få lov at være hjælpetræner. Jeg elsker fodbold og har selv spillet som dreng, og det at jeg pludselig er en af trænerne gør, at jeg tager mere ansvar. Det er første skridt på vej til noget mere. Jeg tror godt, at det kan få mig til at søge ind på en uddannelse, siger Aissa Al-Tamimi.
Benny Würtz og firmaet WESi3 står bag projektet 'Ledelse og idræt for unge' i samarbejde med DBU og Rudersdal Kommune.
- De unge her får nogle ledelsesmæssige erfaringer og opdager, at der er nogle, der har brug for dem. Anerkendelsen fra andre giver noget selvværd, som er utrolig vigtig, hvis man skal træffe nogle gode valg. I de her otte uger, som kurset varer, finder de ud af rigtig mange positive ting om sig selv. Og helt konkret kan de bruge beviset på, at de arbejder frivilligt som en døråbner til fx en læreplads eller praktikplads, siger Benny Würtz.
- Hvis man har gået til fodbold som lille purk, glemmer man aldrig sin første træner. Det at I står her i dag og de små nye fodboldspillere, der måske kun er 5 år gamle, siger "hej træner" til jer. Det giver jer stolthed og ansvar, og det er virkelig noget at holde fast på og gå videre i livet med, sagde Benny Würtz ved diplomoverrækkelsen, der foregik mandag på rådhuset i Holte.
-
Find andre fritidsaktiviteter i Rudersdal, der kan hjælpe dig på vej:
Hjælp til at komme i job
-
Jobcenteret hjælper dig med at få et job. Det sker bl.a. gennem en plan med aktiviteter, der skal sættes i værk for, at du hurtigst muligt kommer i arbejde.
Læs om Min Plan her:
Støtte ved personlige eller sociale udfordringer
-
Har du brug for rådgivning eller behandling for et stof- eller alkoholmisbrug? Så kontakt vores rusmiddelcenter. Du kan læse om hjælp til misbrugsbehandling her:
-
Hvis du har brug for en at tale med, kan du kontakte ungerådgivningen i Ung i Rudersdal.
Læs om ungerådgivningen her:
-
Frivilligcenter Rudersdal har flere tilbud målrettet unge:
- 1-1 jobmentorer, Har du brug for en mentor, som kan hjælpe dig i arbejde? Så brug Frivilligcentrets job-mentorer, der tilbyder gratis individuelle samtaleforløb. Læs mere her:
Jobmentorer - 1-1 økonomi- og gældsrådgivning. Hvis din gæld er blevet helt uoverskuelig, og du ikke har andre muligheder for at få hjælp, kan du få gratis og anonym økonomi- og gældsrådgivning i Frivilligcenter Rudersdal. Læs mere her:
Økonomi- og gældsrådgivning
- 1-1 jobmentorer, Har du brug for en mentor, som kan hjælpe dig i arbejde? Så brug Frivilligcentrets job-mentorer, der tilbyder gratis individuelle samtaleforløb. Læs mere her: