Budgetlægning med ubekendte
En række af landets kommuner har i de seneste par måneder kæmpet med næste års budget og at få balance mellem udgifts- og indtægtssiden. Det gælder også Rudersdal Kommune, hvor bl.a. faldende selskabsskatter og indkomstskatter og et reduceret provenu for grundskyld presser økonomien.
Når politikerne i løbet af de kommende dage skal blive enige om Rudersdal Kommunes budget for 2025-28 bliver det på baggrund af et budgetforslag, hvor der endnu engang har været behov for justeringer.
Det gælder blandt andet prognoserne for ejendomsvurderinger, der har vist sig at være fejlbehæftede, hvorfor Regeringen i forrige uge kompenserede en række af landets kommuner, fordi grundskyldsloftet var sat for lavt hos dem. Det gjaldt ikke Rudersdal Kommune, og kommunen blev ikke kompenseret, men lider også under, at Vurderingsstyrelsens skøn over grundskyldsindtægterne blæser i vinden. I Rudersdal forventes et fald i grundskyldsindtægterne på ca. 20 mio. kroner på baggrund af de nyeste skøn.
Samtidig er kommunens indtægter fra selskabsskatter faldet til 129 mio. kroner, hvilket er 120 mio. kroner lavere end forventet sidste år. Den primære årsag er, at selskabsskatterne beregnes på baggrund af virksomhedernes årsregnskaber tre år tilbage – et år der var præget af stigende energi- og materialepriser, inflation og usikkerhed.
Sidst, men ikke mindst forventer Rudersdal Kommune også et fald i indkomstskatten blandt andet på grund af en stigning i beskæftigelsesfradraget og faldende kapitalindkomster. Det er alt sammen udefrakommende forhold, som vi desværre må tage til efterretning. De faldende skatteindtægter forringer vores økonomi med 36 mio. kr. alene i 2025.
Borgmester Ann Sofie Orth er tydeligvis irriteret:
Vi har en fast hånd på rattet, når vi taler om kommunens omkostningsside og vi har over de seneste år fået etableret nogle meget fastere rammer for kommunens indkøb, udbud og projektafvikling samt ressourceforbrug i de administrative funktioner. Derfor er det så meget desto mere ærgerligt, at vi gang efter gang ser, at de oplysninger, kommunens økonomifolk estimerer indtægtssiden ud fra, ændres af Regeringen, Skat eller Vurderingsstyrelsen – og som vi har set her på det seneste meget sent i budgetlægningen.
Borgmesteren undrer sig samtidig over beregningen af det ekstraordinære finansieringstilskud, der rent undtagelsesvist ikke er fordelt efter samme kriterier som det permanente finansieringstilskud. I Rudersdal Kommunes tilfælde betyder det, at kommunen har modtaget 3,3 mio. kroner mindre, end hvis der havde været brugt kriterierne for de permanente finansieringstilskud. Ann Sofie Orth siger:
"Jeg forstår ikke nødvendigheden af at ændre kriterier, fordi det igen skaber usikkerhed i vores budgetlægning, men jeg forstår navnlig ikke hvorfor udmeldingen kommer så sent. Det gør det mere end vanskeligt at udarbejde robuste budgetter, når der hersker så stor usikkerhed om indtægtssiden."
Der er frist for partiernes budgetforslag fredag morgen, hvorefter budgetforhandlingerne indledes for alvor i næste uge. ”Det er mit klare indtryk, at samtlige partier i kommunalbestyrelsen går konstruktivt og løsningsorienteret til forhandlingerne på trods af de ganske urimelige arbejdsvilkår,” siger Ann Sofie Orth.
Rudersdal Kommune skal reducere serviceudgifterne i 2025 med 36 mio. kroner for at overholde servicerammen. Samlet set skal kommunen styrke sin økonomi med 50 mio. kroner i 2025 stigende til 60 mio. kroner i 2027.