Hop til hovedindhold
Nyhed

Når farligt affald bliver – farligt

Spraydåser og små trykflasker er farligt affald og skal ikke sorteres som metal.

Med en ekstra sms til borgerne og et klistermærke på mange affaldsbeholdere til metal vil Rudersdal Kommune gøre opmærksom på, hvordan farligt affald som trykflasker og spraydåser skal håndteres.

Disse er ofte lavet af metal og kan derfor se ud, som om de hører til i beholderen til metal, men det gør de ikke.

Denne slags affald skal lægges i den røde miljøboks, man har fået udleveret, hvis man bor i villa eller rækkehus med egne beholdere. Bor man i etagebyggeri med fælles affaldsbeholdere må man orientere sig om, hvordan ordningen er, hvor man bor.

Man kan naturligvis også køre på genbrugspladsen med det farlige affald.

Risiko for farlige situationer

Affaldet skal håndteres på den korrekte måde, så der ikke opstår farlige situationer for borgerne, de skraldemænd, som skal håndtere det farlige affald, eller miljøet.

Selv om flaskerne og dåserne virker tomme, er der næsten altid en lille rest gas tilbage. Når disse beholdere kommer i skraldebilen eller ind på sorteringsanlægget, kan de blive udsat for tryk – og så risikerer de at eksplodere.

Det er ikke bare skadeligt for miljøet – det kan skabe farlige situationer for skraldefolkene, som ikke har mulighed for at opdage dem i tide. En eksplosion i skraldebilen kan opstå, hvis der er gas og gnister til stede på samme tid.

Beholdere under tryk findes i mange husholdninger – fx i form af kulsyreflasker til sodavand, gasbeholdere til at brænde ukrudt eller spraydåser med hårspray, deodorant og flødeskum.

Pas også på med batterierne

På samme måde som trykflasker er batterier også farligt affald. Derfor er det vigtigt, at de håndteres korrekt.

Udtjente batterier skal enten puttes i en gennemsigtig pose på maks. 4 liter (husk knude) og placeres oven på en af dine affaldsbeholdere.

Du kan også vælge at aflevere dem på genbrugspladsen.

Men de må ikke lægges i affaldsbeholderen til fx metal eller restaffald, og de må heller ikke komme sammen med de øvrige slags farligt affald i den røde miljøboks.

Læs mere om farligt affald her på hjemmesiden:

Farligt affald