Hop til hovedindhold

Farligt affald

Det er vigtigt, at farligt affald bliver sorteret, behandlet og afleveret på en sikker og forsvarlig måde, så ingen kommer til skade, og vi undgår forurening.

Farligt affald dækker over forskellige typer affald. Men fælles for det er, at der gælder særlige regler for, hvordan det skal opbevares, pakkes, sorteres og behandles.

Det er vigtigt, at det foregår på den korrekte måde, så der ikke opstår farlige situationer, hverken for borgerne, de skraldemænd, som skal håndtere det farlige affald, eller for miljøet.

HUSK: Trykflasker og sprayflasker skal sorteres som farligt affald

Beholdere under tryk findes i mange husholdninger – fx i form af lattergaspatroner, kulsyreflasker til sodavand eller spraydåser med hårspray, deodorant og flødeskum. De er ofte lavet af metal og kan derfor se ud, som om de hører til i beholderen til metal. Det gør de ikke.

Selv om flaskerne og dåserne virker tomme, er der næsten altid en lille rest gas tilbage. Når disse beholdere kommer i skraldebilen eller ind på sorteringsanlægget, kan de blive udsat for tryk – og så risikerer de at eksplodere.

Det er ikke bare skadeligt for miljøet – det kan skabe farlige situationer for skraldefolkene, som ikke har mulighed for at opdage dem i tide. En eksplosion i skraldebilen kan opstå, hvis der er gas og gnister til stede på samme tid.

Spraydåser og gasflasker skaber farlige situationer for byens skraldemænd (Odense Renovation)

Derfor kører vi en lille kampagne, hvor vi sender besked ud via vores Beskedservice samt sætter klistermærke på udvalgte beholdere til metal med besked om, at trykflasker skal sortes som farligt affald.

Batterier er også farligt affald

På samme måde som trykflasker er batterier også farligt affald, derfor er det vigtigt ikke at aflevere dem i dine affaldsbeholdere til fx metal eller restaffald. 

Se også nedenstående lille video om hvorfor batterier er farligt affald.

Vigtigt - sådan gør du

Du skal altid aflevere trykflasker og spraydåser som farligt affald enten i din røde miljøboks / kemiskab (viceværtsordning) eller på genbrugspladsen.

Du kan ikke aflevere batterier i den røde miljøboks, men du kan i stedet lægge dem i en gennemsigtig pose på maks. 4 liter (husk knude) og placere dem oven på en af dine affaldsbeholdere, eller du kan aflevere dem på genbrugspladsen.

Bor du i etagebolig med kemiskab, kan du også aflevere batterierne her.

Miljøboks til farligt affald

Villaer og rækkehuse med egne affaldsbeholdere kan aflevere farligt affald i en rød miljøboks. 

Din miljøboks til farligt affald - vejledning (pdf)

Når miljøboksen er fyldt og klar til afhentning, skal den lukkes med låg. Det er vigtigt, at låget er helt lukket, ellers må skraldemanden ikke tage den med.

Indhold, pakning og afhentning af miljøboksen

  • Alle borgere skal have den røde miljøboks, da ordningen for farligt affald jf. lovgivningen er obligatorisk.

    Det er naturligvis helt fint at køre på genbrugspladsen i stedet, men det er en god idé at gemme den røde boks. 

    Den kan jo gøre nytte, hvis man enten selv på et tidspunkt ikke vil eller kan køre på genbrugspladsen, eller man flytter, og den nye ejer gerne vil bruge boksen.

  • Miljøboksen er til farligt affald og skal sikre, at ingen kommer til skade under håndteringen af det farlige affald, og for at undgå spild og forurening. Du kan fx aflevere:

    • Gift til planter, insekter og skadedyr
    • Kemikalier og opløsningsmidler, fx håndsprit, neglelakfjerner, klor, afløbsrens og fugemasse
    • Kosmetik og neglelak
    • Lyskilder, fx elpærer, LED-lyskilder og lysstofrør (læg i frysepose, og bind knude på)
    • Maling, lak og olie
    • Mindre trykflasker, fx lattergaspatroner, små gasdåser
    • Spraydåser, fx barberskum, hårlak og flødeskum
    • Trykflasker, fx lattergaspatroner, kulsyreflasker og gasflasker
    • Tom emballage, som har indeholdt farligt affald
  • Ikke alt farligt affald må komme i miljøboksen. Det gælder fx medicinrester og brandfarlige produkter.

    Miljøboksen er heller ikke beregnet til batterier og småt elektronik, men disse ting kan du enten aflevere på genbrugspladsen, eller du kan lægge dem i en gennemsigtig pose (maks. 4 liter) og placere denne oven på en af dine faste beholdere. HUSK at slå en knude på posen.

    Så bliver posen taget med næste gang, skraldemanden tømmer en af dine affaldsbeholdere.

    Se også på Norfors' hjemmeside hvordan du sorterer:

    Sorteringsvejledning - Norfors

  • Når miljøboksen er fyldt og klar til afhentning, skal den lukkes med låg. Det er vigtigt, at låget er helt lukket, ellers må skraldemanden ikke tage den med.

    • Det er bedst, hvis du kan aflevere affaldet i den originale emballage.
    • Har du ikke den originale emballage, kan du fx bruge syltetøjsglas med låg eller fryseposer. Skriv tydeligt indholdet på emballagen. Kender du ikke indholdet, så skriv ”Ukendt kemi”.
    • Bland ikke forskellige kemikalier sammen.
    • Sørg for at emballagen er forsvarligt lukket og stil den oprejst i miljøboksen, så indholdet ikke kan løbe ud.
    • Låget på miljøboksen skal være helt lukket, ellers bliver den ikke taget med.
    • Miljøboksen må maks. veje fire kg.
  • Du skal selv bestille afhentning af miljøboksen. Den bliver således kun afhentet efter behov. Vi anbefaler, at du fylder boksen helt op, før du bestiller afhentning.

    Du kan bestille afhentning af boksen fire gange om året, og du kan se, hvilke datoer du kan bestille afhentning, samt bestille afhentning via selvbetjeningsløsningen ”Mit affald”. 

    Selvbetjeningssiden "Mit affald"

    Miljøboksene indsamles af firmaet Remondis.

    Miljøboksen skal stilles frem til skel senest kl. 6 på afhentningsdagen eller tidligst aftenen inden. De øvrige dage bestemmer du selv, hvor miljøboksen står.

    Sådan får du afhentet miljøboksen

    • Bestil afhentning på selvbetjeningssiden Mit Affald, når miljøboksen er fuld. Bemærk, at tilmeldingsfristen er torsdag i ugen inden afhentning.
    • Stil miljøboksen frem til skel/opsamlingsplads senest kl. 6 på afhentningsdagen eller tidligst aftenen inden. Den skal kunne ses tydeligt fra vejen.
    • Stil ikke farligt affald ved siden af eller oven på miljøboksen.
    • Stil ikke miljøboksen oven på dine affaldsbeholdere.
    • Miljøboksen er ikke personlig. Ved afhentning bliver den ombyttet til en anden miljøboks.
    • Du kan også aflevere farligt affald på genbrugspladsen.

Status for etageboliger og andre boligtyper med fælles affaldsbeholdere

De fleste villaer og rækkehuse har fået en rød miljøboks, mens implementeringen af farligt affaldsordningen fortsat er i gang hos etageboliger og andre boligtyper med fælles affaldsbeholdere.

Løsningen for opsamling af farligt affald hos etageboliger kan variere alt efter størrelse, behov, tilknytning af vicevært mm.

De fleste vil enten få en eller flere miljøbokse eller vil få opsat et kemiskab (viceværtsordning).