Nu triller delehjulene i Rudersdal
Rudersdal Kommune og Region Hovedstaden skal være klogere på effekten af deletransport – otte nye HUBs for delecykler og delebiler er netop taget i brug og skudt i gang med en indvielse på Nærum Station torsdag morgen.
Nu kan du snuppe en delecykel eller delebil med udgangspunkt i otte centrale steder i Rudersdal Kommune, såkaldte HUBs. Der er i alt 200 delecykler og 32 delebiler.
De otte steder er:
- Nærum Station
- Kulturcenter Mariehøj
- Holte Station (kun cykler)
- Holte Midtpunkt
- Birkerød Station (kun cykler)
- Birkerød Bymidte
- Vedbæk Station
- DTU Science Park (privat område)
Det er også her, du afleverer køretøjet igen, men cyklerne kan du sætte en lang række andre steder i og ved offentlige cykelstativer. Se mere i app’en fra udbyderne for mere præcis information.
Det er de konkrete muligheder, borgerne i Rudersdal – og alle andre med et behov for fleksibel transport – fra i dag kan benytte sig af.
Teksten fortsætter under billedgalleriet.
Et ekstra transporttilbud
Delekøretøjerne skal være et ekstra transporttilbud til at supplerer de tog og busser, som kører i kommunen – eller hvis man får brug for en bil eller cykel i løbet af ugen. Det kan derved give en større frihed og fleksibilitet i en travl hverdag eller til en hyggelig weekendtur.
De to- og firhjulede transportmidler stilles til rådighed af tre private leverandører: Dott (cykler), Kinto Share (biler) og GreenMobility (biler).
Man bruger de tre leverandørers app til alt booking, bestilling og betaling, læs mere på rudersdal.dk/hub:
Snup en delecykel eller delebil
Vi skal udfordres på vores transportvaner
Ved indvielsen torsdag morgen på Nærum Station blev der uddelt æbler og info til de morgentravle mennesker, hvor flere stoppede op for at kigge på det nye infoskilt og spurgte ind til projektet.
Borgmester Ann Sofie Orth, Rudersdal Kommune, markerede åbningen ved at brænde vejvisning til delebilerne ned i fortovet. takkede samarbejdspartnerne og sendte en venlig tanke til EU for at give penge til projektet.
Projekt delemobilitet er en del af et større europæisk Horizon Europe-projekt og er 100 procent EU-finansieret.
Borgmesteren ser de nye tilbud som en rigtig god anledning til, at vi alle bliver udfordret på vores transportvaner. Her er især samarbejdet med DTU vigtigt, da man her indsamler viden og data om den konkrete anvendelse af delekøretøjerne, kørselsmønstre og meget andet, så projektet kan evalueres.
Vi bliver klogere og får nyttig viden om, hvad delemobilitet kan på et område, hvor vi alle sammen – mig selv inklusive – er vant til at have vores egen bil. Vi deler ikke engang bil med ægtefællen. Faktisk deler vi ikke vores bil med nogen. Derfor er det super interessant at finde ud af, hvad delemobilitet egentlig kan her, og hvordan borgerne vil tage det til sig, sagde Ann Sofie Orth.
Vigtigt med samarbejde for at styrke den kollektive trafik
Også fra Region Hovedstadens side er man spændt på, hvad forsøget bringer. I sin tale til indvielsen sagde Marianne Frederik, forperson for udvalget for Trafik og regional udvikling, bl.a.:
Også i Region Hovedstaden har vi fokus på, hvordan vi får flere til at bruge det kollektive eller cykle, og det vil vi gerne samarbejde med andre kommuner om. Der kommer flere og flere biler, som skaber mere støj og trængsel. Derfor giver det rigtig god mening at styrke den kollektive trafik, cykling og gang – og alle de kombinationsmuligheder der er.
Delemobilitet i Rudersdal Kommune
- I Rudersdal kommune vil der være 200 dele-elcykler og 32 delebiler tilgængelige fra den 22. august.
- Region Hovedstaden har sammen med Rudersdal Kommune, Kinto Share, Green Mobility, Dott og Danmarks Tekniske Universitet fået et tilskud på knap 10 mio. kr. fra EUs Horizon Europe-støtteprogram.
- Helsingborg Kommune er sparringspartner på projektet.
- Projektet løber til og med august 2025.