Store varmepumper bringer grøn fjernvarme tættere på
To politiske udvalg i Rudersdal Kommune har godkendt, at fremtidig placering af fjernvarmeanlæg ved Blokken i Birkerød og Holtegårdsparken i Gl. Holte skal undersøges nærmere.
Det er nu politisk besluttet, at der skal arbejdes videre med en plan om at etablere to store centrale varmepumpeanlæg med henblik på endelig beslutning om fremtidig projektering.
Anlæggene kan levere grøn varme til ca. 8.800 varmekunder i de to områder. Grøn fjernvarme er et helt centralt element i kommunens klimahandlingsplan og målsætningen om at være CO2-neutral i 2040.
De to anlæg forventes placeret ved Blokken 47a i Birkerød og ved den nordligste del af Holtegårdsparken i Gl. Holte.
Sagen er netop behandlet i Klima- og Miljøudvalget samt i Arkitektur- og Byplanudvalget.
Referat fra møde i Klima- og Miljøudvalget 8.11.23
De to anlæg med luft-til-vand-varmepumper skal kunne levere grøn fjernvarme til borgerne i Birkerød, Bistrup, Gl. Holte, Søllerød og Nærum. Dermed vil Rudersdal Kommune være kommet et stort skridt tættere på at kunne opfylde sine klimamål og dermed være med til at skabe en grøn fremtid for de næste generationer.
To gode muligheder for placering
”Det haster med at finde alternativer, der kan levere grøn varme, da vi stadig har omkring 11.000 naturgasfyr i kommunen, som skal udskiftes”, siger Court Møller, formand for Klima- og Miljøudvalget. ”Derfor er jeg meget tilfreds med, at vi nu har to gode placeringsmuligheder, hvor der kan bygges de centrale anlæg, der er nødvendige for at kunne udbrede grøn fjernvarme til mange flere i kommunen.”
Efter den politiske behandling venter nu det videre myndighedsarbejde, før den konkrete projektering kan gå i gang. Etablering af anlæggene kræver, at der vedtages nye lokalplaner og kommuneplantillæg.
Rudersdal Kommune vil informere om planerne og det videre forløb på to informationsmøder i marts 2024. Ud over disse møder vil kommunen afholde separate møder med borgere, der er nære naboer til de fremtidige anlæg, og som led i planprocessen vil der også komme inddragelse og to høringsperioder.
Teksten fortsætter under billederne.
Andre arealer kan komme i spil
Placeringen af varmepumperne er et resultat af grundige overvejelser og kortlægning af ca. 90 kommunale arealer. Sonderingen viser, at der reelt ikke er mange andre muligheder.
”Vi har bestræbt os på at finde nogle gode placeringer, som er til mindst mulig gene for borgerne, men jeg vil ikke lægge skjul på, at der er nogen, der vil blive berørt af det. Men det er nødvendigt, hvis vi skal sikre grøn fjernvarme”, siger Christoffer Buster Reinhardt, formand for Arkitektur- og Byplanudvalget, og fortsætter":
”Der er tale om relativt store anlæg, som naturligvis vil præge omgivelserne. Desværre er de mulige placeringer inden for kommunens grænser få, for vi har jo heldigvis mange fredede arealer, og jeg vil ikke fælde skov for det. Vores opgave som politikere er at balancere de forskellige hensyn i forhold til hinanden, og for mig er det vigtigt, at vi kan hjælpe en stor del af kommunen med hurtigt at komme over på grøn fjernvarme.”
Hvis projekterne bliver en realitet, skal varmepumperne naturligvis overholde gældende støjgrænser i henhold til lovgivningen.
Norfors, der står for varmeforsyningen i Rudersdal Kommune, vurderer, at hovedparten af varmebehovet i første fase i kommunen kan dækkes af Blokken 47a og Holtegårdsparken.
Det kan dog ikke udelukkes, at vil blive udlagt nye placeringer til varmepumper, hvis hele varmebehovet skal kunne dækkes. Anlæggenes potentielle kapacitet afhænger nemlig bl.a. af arealernes størrelse.
Baggrund
Åbningstider
Klima, Natur og Miljø er ved at implementere nyt it-system. Det betyder desværre, at der de næste par uger vil være længere svar- og sagsbehandlingstider.