Udstillingsvindue for biodiversitet
Park i Birkerød skal inspirere andre til at styrke biodiversiteten – samtidig får flere parker kvashegn, der skal give mere biodiversitet på stedet.
Rudersdal Kommune trykker nu på speederen for at inspirere til meget mere biodiversitet rundt om i kommunen ved at gøre ekstra meget opmærksom på de mange eksisterende eksempler.
Helt i front er Langedam Park i Birkerød, som skal være udstillingsvindue for gode eksempler på, hvordan biodiversiteten kan øges. Parken skal være et sted, borgere og grundejerforeninger og andre kan besøge for at finde inspiration til egne arealer.
Langs stien rundt i parken er en række elementer placeret, der skal fremhæve biodiversiteten og forhåbentlig inspirere parkens gæster.
Ved de enkelte elementer er der opsat lave pæle med QR-koder ud for fx et område med højt græs, kvashegn, stenbunke og træstammer/dødt ved, der forbliver i parken.
Scanning af koden giver oplysninger om, hvordan fx et kvashegn gavner biodiversiteten, og samtidig kan man studere opbygningen af kvashegnet på stedet.
Se også faktaboks længere nede på siden med meget mere info om vores arbejde med bæredygtige parker.
Meget mere kvashegn skal gavne insekter og padder
Også en række andre parker får kvashegn i løbet af 2025, så alt plantemateriale fra de mange beskæringer og rydninger / fældninger, der sker i kommunen, kan forblive i de enkelte parker, hvor det gavner insektliv, små fugle, padder mv.
I Trørødparken og Blegedammen er der gang i opførelse af kvashegn, og i Cathrinelystparken er grenene fra to veteraniserede bøgetræer placeret i en skulpturel cirkel for at fremme biodiversiteten.
”Veteranisering” er metoder til bl.a. at fremskynde de naturlige ældningsprocesser i et træ, som kan skabe bedre levesteder for fx insekter. Blandt metoderne er at lave huller i træet, knække grene, skrabe i barken eller lave sprækker i stammen som bl.a. flagermus kan benytte sig af.
Foryngelse og istandsættelse
I år skal der plantes flere træer i Cathrinelystparken som led i en plan for at forynge parken.
Flere store bøgetræer har begyndende svamp, og vil, som de veteraniserede bøgetræer, inden for en nærmere årrække være nødt til at lade livet. Det har derfor været nødvendigt at lave en langsigtet plan for nye træer i parken, så der også fremadrettet vil være en træbestand.
På samme måde vil Trørødparken og Blegedammen i 2025 blive fornyet med flere træer og buske med bl.a. spiselige bær, og i Blegedammen vil der blive sået honningurt i arealet, hvor den gamle blegedam i sin tid lå.
Honningurtens blå farve skal symbolisere blegedammen og samtidig blive en vigtig energikilde til insekter.
Endeligt er amfiteatret i Præstegårdshaven ved at blive sat i stand. Trinnene er bygget i træ og var så medtaget, at de fleste lodrette stødtrin var ved at vælte forover.
Arbejdet med bæredygtige parker
Klima- og Miljøudvalget har på sit seneste møde fået en status på det løbende arbejde med at udmønte intentionerne i ”Strategi for byens parker og grønne områder”.
Det gælder bl.a. netop de gennemførte aktiviteter i Langedam Park og øvrige parker.
”Strategi for byens parker og grønne områder” er de senere år udbygget med fem principper for bæredygtighed, som kommunen arbejder efter:
- Materialer skal forblive i parken
- Træstammer bliver stående så længe som muligt
- Områder omlægges til langt græs med blomstrende urter
- Nye plantearter vælges ud fra arternes kvaliteter i forhold til at understøtte bæredygtighed
- Større variation af levesteder i parkerne
Læs mere om kommunens arbejde med bæredygtige parker:
Sådan udvikler vi vores parker
Se også: