Hop til hovedindhold
Nyhed

Vedbækfundene fylder 50 og flytter for en stund

I 2025 er det 50 år siden Vedbækfundene dukkede op i Vedbæk. Det fejres med en særudstilling fra 1. marts, inden fundene for en tid flytter til Nationalmuseet, hvor der skal forskes i dem. Resultaterne skal bruges som en del af grundlaget for et nyt museum for de unikke fund fra jægerstenalderen.

Lørdag den 1. marts er det præcis 50 år siden, at det første 7000 år gamle menneskekranie fra jægerstenalderen dukkede frem ved Vedbæk Skole og Vedbæk Station. Herefter fulgte fundet af bl.a. af en kvinde og et barn på en svanevinge. Fundene viste sig at være – og er stadig – blandt verdens mest enestående, fineste og bedst udforskede gravpladser og bopladser fra jægerstenalderen, og Vedbækfundene har potentiale til at blive UNESCO Verdensarv.

Rudersdal Museer fejrer 50-året for de spektakulære Vedbækfund med en særudstilling, der kan ses fra 1. marts frem til 30. april 2025 på det nuværende museum i Gl. Holte. Herefter rykker udstillingen midlertidigt til Vedbæk.

Særudstilling peger frem mod nyt museum

Særudstillingen om Vedbækfundene vil have et stærkt fokus på alt det, som et nyt museum til Vedbækfundene skal kunne, og vil fokusere særligt på moderne forskningsmetoder og undersøgelser. 

Udstillingen bliver desuden sidste chance for at se de udstillede skeletter i den oprindelige udstilling i Gl. Holte. Fundene skal nemlig være genstand for forskning ved Nationalmuseets bevaringsafdeling. Når skeletterne til maj forlader Gl. Holte for at rykke til Nationalmuseet, lukker den oprindelige udstilling, som siden 1984 har holdt til i en længe ved Gl. Holtegaard.

Ambition om nyt museum i Vedbæk

Rudersdal Kommune har længe haft ønske om at opføre et nyt museum i international klasse til Vedbækfundene, hvor de enestående fortællinger om jægerstenalderen, livet omkring fjorden, klimaforandringer, samfunds- og familiestrukturer, kulturmøder, folkevandring og spørgsmålet om, hvor vi stammer fra, kan foldes ud.

Det nye museum skal opføres ved Vedbæk Station på kanten til Maglemosen, hvor stenalderjægerne levede og døde for 7000 år siden – og selvsamme sted, som arkæologerne fandt de oprindelige individer. 

Rudersdal Museer arbejder på et midlertidigt udstillingssted nær Vedbæk Skole, der åbner efter sommerferien. Her kan skoleklasser, børnehaver og kommunens interesserede borgere komme på besøg, indtil det nye museum er etableret. Mens skeletterne undergå forskning, vil det altså fortsat være muligt at udforske jægerstenalderen i det midlertidige udstillingssted i Vedbæk fra september.