Hop til hovedindhold
Nyhed

Uddannelseshuse styrker de pædagogstuderendes praktik

Når en pædagogstuderende er i praktik i en vuggestue eller børnehave i Rudersdal Kommune, foregår det i særlige uddannelseshuse. Uddannelseshusene er udvalgte børnehuse, der tilbyder viden, ressourcer og gode rammer til at modtage praktikanter.

Pædagogstuderende Laura, der blev tildelt en praktikplads i Rudersdal Kommune på sit sidste semester, mener, at indførelsen af uddannelseshuse skaber højere kvalitet for de studerende, fast personale og børn. Efter flere praktikophold i løbet af sin uddannelse, blev hun tildelt praktikplads i Holte, og det har hun ikke fortrudt:

Jeg er vild med de særlige uddannelseshuse i Rudersdal, hvor de studerende bliver taget alvorligt. Kommunen engagerer sig i uddannelse, mine kolleger er gode sparringspartnere, de har forholdt sig åbent til mine input, og jeg følte mig velkommen, siger Laura.

Gode betingelser for studerende

I 2020 etablerede Rudersdal Kommune 12 uddannelseshuse, som er børnehuse, med et miljø med gode betingelser for de studerende. Mette Caroline Kleberg er pædagogisk konsulent og understøtter kompetenceudviklingen af praktikvejledere:

Det har givet kontinuitet med faste uddannelseshuse og bedre mulighed for at opbygge kompetencer, udtaler Mette Caroline Kleberg.

Dygtige vejledere

Da pædagogstuderende Laura kom i praktik, blev hun tilknyttet en vejleder, som hun kunne mødes med for at diskutere sine tanker og opnå en tryg overgang fra studiet til arbejdslivet.

Det betyder meget, at vejlederen er kvalificeret. Når man spørger om noget, får man et kompetent og udfordrende svar. Det synes jeg er spændende, fortæller Laura.

Praktikvejlederne i uddannelseshusene er tilknyttet et vejledernetværk og konsulenter, som støtter dem i deres vejledning. Og samtlige vejledere har gennemgået en uddannelse i at være vejledere. Så når en pædagogstuderende træder ind ad døren i et børnehus i Rudersdal Kommune, får de ifølge pædagog og praktikvejleder i Børnehuset Bøgehøjen, Susan Sanddahl Budtz-Olsen, en velforberedt start:

Vi tager hånd om den praktikstuderende lige fra forbesøget til den afsluttende praktikprøve. Vi klæder den studerende på med praktiske informationer, og samtidig er vi opmærksomme på at forventningsafstemme ift. den studerendes ønsker og læringsmål for praktikperioden.

Susan Sanddahl Budtz-Olsen tilføjer, at de studerende møder kollegaer, der gerne øser ud af deres faglighed og erfaringer. Og at der er rig mulighed for at komme med idéer til pædagogiske aktiviteter.

Vi glæder os altid til at møde de studerende, og vi er nysgerrige på, hvad de bringer med ind i vores praksis, så vi sammen kan blive klogere på hinanden, på pædagogik, på børn og på kerneopgaven, udtaler praktikvejlederen. 

En anden ting, der glæder pædagogstuderende Laura, er, at de studerende ikke indgår i den normale normering. De studerende udgør faktisk ekstra hænder, hvilket betyder, at de i dagligdagen har fantastiske ressourcer til at udføre et godt stykke arbejde, mener hun.