Vær med til at skabe det gode byliv
Butikker, foreninger, ildsjæle og kommune arbejder sammen om initiativer, der skal udvikle bylivet i Rudersdal kommune. Her på siden kan du læse mere om de lokale bylivsnetværk, hvor alle gode kræfter forener sig for at skabe liv og leben i dit lokalområde.
Bylivsnetværkene er etableret i Holte, Birkerød, Vedbæk og Nærum, og du er mere end velkommen, hvis du vil være med til at skabe lokal aktivitet, byliv og lokal livsglæde. Ræk endelig ud til kontaktpersonerne i dit lokale bylivsnetværk hvis du vil være med.
Kontaktpersoner til bylivsnetværk
Søg penge til din gode bylivsidé
Med Rudersdal Kommunes bylivspulje har lokale virksomheder, ildsjæle, foreninger og butikker mulighed for at søge midler til aktiviteter, der skaber mere lokalt byliv. Siden puljen åbnede for ansøgninger i maj 2024, er der tildelt midler til en lang række projekter, der understøtter nye samlingssteder, gadeudsmykning, nye bydelsaktiviteter eller på anden vis skaber lokal samhørighed og fællesskabsfølelse. Kontakt Merete Arnoldi, 4611 5628 eller Mia Bursø Kristensen, 46 11 56 23 eller byliv@rudersdal.dk, hvis du vil vende en idé. Læs mere og søg midler her:
Mød nogle af de lokale bylivsaktører
-
Drømmen om den levende landsby lever i Nærum. Vi har taget en bylivs-snak med Regine Liljengren, som er ejendomsmægler og formand for Nærumvænge Torvs handelsforening.
Nærum kunne være en landsby
Nærum er ikke ramt af butiksdød og tomme lokaler, hverken Nærumvænge Torv eller Nærum Hovedgade, som ligger en kilometer fra hinanden. Men kigger man rundt i det nordsjællandske, så har nethandel, storcentre, lav inflation og konkurrencen fra hovedstadens mange tilbud udkonkurreret en del af detailhandelen og de levende bymiljøer. Nærum kunne være en landsby, hvor man kender og hjælper hinanden, mødes til torvedage og har et levende handelsmiljø, som borgene lægger en stor del af deres indkøb i.
Derfor er det ifølge Regine Liljengren vigtigt at at få sat gang i nogle initiativer og gå nogle ekstra mil for Nærums bymiljø for at bringe borgere og kunder tættere på handelslivet og oplevelserne i Nærum.
Jeg tror, det er vigtigt, at vi som virksomheder møder borgerne, og sørger for at de vil bruge os. Det er vigtigt for kunderne, at den man handler med er personlig i sin dialog og betjening. Hvis vi som handlende ikke giver noget af os selv og gør noget ekstraordinært, så holder folk op med at handle her. Så handler de online og finder deres varer og oplevelser andre steder, siger Regine Liljengren.
En passer på landkortet
Nærumvænge Torv har både et stort supermarked, boghandler, frisør, renseri og meget mere. Ikke langt derfra kommer man til Nærum Hovedgade, som har flere gode spisemuligheder, cykelhandler og dagligvarebutikker. Nær de to handelsområder ligger både plejehjem, gymnasium, industrivirksomheder og naturlegeplads.
Jeg plejer at sige, at hvis man sætter en passer på landkortet, så har man alt inden for 1,5 km. Som ejendomsmægler synes jeg, det er ret positivt, for det er jo med til, at jeg kan sælge boliger i Nærum til fx børnefamilier. Jeg har boet i Nærum stort set hele mit liv og kan godt lide butikslivet, det lokale miljø og vores natur. Det skal vi værne om – og vi skal efter min mening blive bedre til at arbejde sammen og fremhæve det, der gør os til noget særligt, siger Regine Liljengren.
-
På Kongevejen suser de fleste biler forbi Holte. Men spørger man formændene for de to handelsforeninger i Holte, så kunne de godt tænke sig, at flere folk svingede ind og handlede i Holte, fordi der er hyggeligt og stort udvalg.
Attraktive butikker
Kampen mod tomme butikslokaler skal ikke kæmpes fra lokale til lokale. Den skal vindes på, at der bliver tænkt i helheder, som handler om hyggekroge, godt visuelt udtryk, bedre skiltning og attraktive butikker, gerne via tættere samarbejde mellem butikker, kommune og lokalsamfundet.
Kim Qvistorff er varehuschef for Kvickly og formand for Centerforeningen Holte Midtpunkt. Bettina Lauritzen er indehaver af Fiorini og formand for Holte Handelsstandsforening med butikkerne, der har adgang for kunder direkte fra gaden. Interviewet med de to travle butiksdrivende foregår denne eftermiddag i Fiorini, hvor ejer Bettina Lauritzen også klarer at ekspedere et par gode kunder undervejs.
Skal være plads til at prøve ting af
De er begge erfarne butiksfolk og deltager i dialogen om mere byliv i Holte, men de har også en opfordring til kommunen om at sikre en løbende dialog i hverdagen - eksempelvis når butikkerne vil prøve nye ting af for at tiltrække kunder.
Jeg synes, at Holte har potentialet for et godt byliv, hvor man har lyst til at være med. Vi har nogle aktive frivillige, som laver flotte arrangementer som Holtedagen, der i år foregår den 3. juni, og hvor vi bidrager med sponsorater – både fra handelsstandsforeningen og fra min egen butik. Jeg ser dog gerne en endnu tættere dialog i lokalområdet for at lave mere af det gode byliv, siger Bettina Lauritzen.
Kim Qvistorff er enig, men efterlyser blandt andet mere dialog mellem kommunen, ejerne og butikkerne, hvis der skal sikres et attraktivt handelsliv i Holte:
Vi har talt om byliv i flere år, men det er som om, vi træder vande. Vi mangler en metode til at have en struktureret dialog - eksempelvis om, at vi gerne må prøve nogle ting af. Når det mest attraktive butikslokale i hjørnet af Holte Midtpunkt, der peger direkte ud til Kongevejen – det tidligere Malou – ikke har været lejet ud i fire år, så er der noget galt. Så må man sammen kigge på, hvad der kan gøres anderledes, siger han.
Holte skal hive kunder fra Kongevejen
Holte opstod som stationsby tilbage i 1860'erne og har siden udviklet sig i takt med hovedstadsområdets byudvikling langs banelinjerne. I dag tager det 20 minutter med S-toget fra Nørreport til Holte eller man tage til Holte via Kongevejen i bus, bil eller på cykel. Byen ligger ved den skovklædte Geels Bakke og byder sig til for besøgende. De to handelsforenings-formænd er enige om, at Holte skal være indbydende og let at finde fra Kongevejen, som et supplement til fx Lyngby Storcenter.
-
Vedbæk har det hele - skole, station, sol og strand. Men der mangler noget... Vi har taget en snak med to lokale bylivs-entreprenører og foreningsformænd i Vedbæk.
Der mangler byliv. Blomsterhandleren og et par andre gode butikker er undtagelsen. De har nogle varer, som folk vil have, og de er gode til at skabe et visuelt udtryk ude foran butikken, som trækker kunder til. Men kigger man ned ad Vedbæk Stationsvej, så mangler der små hyggelige ejerdrevne butikker, hvor de lokale og besøgende fra stranden eller havnen kan handle alt lige fra delikatesser, brugskunst, interiør og tøj til familien. I Vedbæk har vi ikke brug for et highstreet med dyre mærker, men et bymiljø, hvor folk kender hinanden og støtter op om det lokale, siger Daniel Carlsson, som er indehaver af Carlssonliving og formand for Vedbæk handels- og erhvervsforening.
Stationsbygningen kigger mod stranden
Ved siden af Daniel Carlson sidder Hans Henrik Goth, som både er formand for grundejerforeningen og formand for Vedbæk Kulturhus samt driver Den Gamle Stations selskabslokaler, der deler adresse med blomsterbutikken i byens smukke, gamle stationsbygning, hvis vinduer kigger længselsfuldt ned ad handelsgaden og ud mod stranden.
Vi har talt om i handelsforeningen og grundejerforeningen, at vi gerne vil modernisere Vedbæk. Det seneste års tid har vi forsøgt at få gang i kulturlivet med koncerter, fællesspisning, drop-in skak i Kulturhuset. Og sidste år arrangerede vi Sct. Hans Aften med 5000 deltagere. Vi vil også gerne have gang i butikslivet, og det kommer vi til at fokusere på det kommende år eller to. Vi vil gerne have tilbud i byen, der tiltrækker forskellige målgrupper - både de aktive beboere, og dem jeg kalder de passive, altså dem som ikke kommer så meget uden for hjemmet. Men vi skal også have noget for kvinder, mænd, børnefamilier og de unge. Og når de alligevel er i den ene butik, så må de gerne blive og snuse lidt længere ned ad gaden, siger Hans Henrik Goth.
-
Holte Dagen og Liv i Hovedgaden i Nærum er to frivilligbårne events, som borgere, butikker og erhvervsliv bakker godt op om. Eventsne skriver sig ind i rækken af græsrodsarrangementer, som får Rudersdals byliv til at blomstre. Vi har talt med de frivillige kræfter bag Holte Dagen og Liv i Hovedgaden i Nærum.
Holte Dagen emmer af go' stemning
Solen skinner over Holte Havn. Der bliver lavet ballondyr og spist is. De voksne blindsmager vinen og Alberte optræder til glæde for store og små. Holte Dagen emmer af lokal hygge og go’ stemning. Det er anden gang, at Henrik Seest og Holte Rotary har budt velkommen til Holte Dagen ved Holte Havn. Et par uger efter det vellykkede arrangement møder vi en tilfreds Henrik Seest.
Vi oplevede en rigtig fin tilslutning med over 5000 deltagere og det viser bare, at Holte har et stort potentiale for byliv – borgerne og virksomhederne her vil det gerne, siger Henrik Seest, initiativtager til Holte Dagen sammen med Holte Rotary.
Hyggelige timer i Nærum
Også i Nærum er der gang i lokale græsrodsaktiviteter. Den frivillige gruppe bag loppemarkedet Liv i Hovedgaden holder to årlige søndags-loppemarkeder. I april havde de dog ikke helt samme vejrmæssige held som i Holte, men den lokale tilslutning var alligevel overvældende. De tre kvinder Tina Nabulsi Buur, Maja Højlund og Pia Danielsen syntes, der manglede noget liv i Nærum - og så fik de ideen til et loppemarked.
April og november er gode måneder til loppemarkeds-aktiviteter, men her kan man jo ikke være lige heldig med vejret hver gang. Til gengæld er der salg ved boderne af både genbrugstøj, hjemmelavede bolcher og meget mere, og de mange deltagende får sig nogle hyggelige timer. Vi oplever en kæmpe opbakning – både fra private borgere men også de lokale butikker og virksomheder, der kører særtilbud på dagen. Der er dog plads til, at flere fra detailhandlen deltager aktivt – loppemarkedet trækker jo en massiv trafik af mennesker, der jagter gode tilbud og et godt loppefund. Jo flere vi er, jo mere Liv i Hovedgaden, siger Tina Nabulsi Buur og Maja Høilund.
Holte Dagen var en idé, der opstod i Holte Rotary for et par år siden, så byens borgere, butikker og virksomheder kan mødes til en byfest i uformelle rammer. Og hvor der samles ind til et godt formål.
Det er min opfattelse, at alle har fået en positiv oplevelse, når de har besøgt de forskellige boder, som er repræsenteret her. Så jeg tør godt kalde det en succes – men det vil i mine øjne være en endnu større succes, hvis der var flere boder fra de lokale butikker, siger Henrik Seest, som også gerne deltager i videndeling på tværs mellem andre bylivsaktører.
-
Øjenkontakt, urban vibes og samarbejde. Så har du den rette cocktail for godt byliv i Birkerød, hvis man spørger to af byens ildsjæle. Butikker og kulturliv skal forstå at udnytte hinandens styrker til gavn for beboerne og kunderne. Deltag i bylivsmøder for at få bylivet til at blomstre i Rudersdal.
Espressomaskinen snurrer, mens de sidste tøjstativer med sommerens udsalg rulles ud på gaden. Her kan man både shoppe tøj, få skønhedsbehandlinger, lave EMS-styrketræning og hygge sig med en rigtig go’ kop kaffe og croissant. Vi er hos Vogelius Glow & Care på Birkerød Hovedgade, hvor samtalen skal handle om det gode byliv.
Birkerød Bymidte skal være urban, så gaden matcher vores borgere, og de har lyst til at komme herned og få den personlige oplevelse. Det skal vi som butiksdrivende forstå at udnytte. Det handler både om lækre kaffekrus at holde om, den rigtige topping på købepizzaen og inspirerende butikker med et godt udvalg af kvalitetsvarer. Vi har unikke rammer med vores gågade, som mange andre byer ikke har. Det er faktisk derfor mange jyder falder for byen og flytter hertil, har flere af mine kunder fortalt mig. Birkerøds gågade minder dem om det sted i Jylland de kommer fra, siger Mette Vogelius, indehaver af Vogelius Glow & Care.
Folk i Birkerød har lyst til at være noget for hinanden
Jack Otto Kristensen er formand for Rudersdal Kulturparaply, som blandt andet arrangerer Birkerød Kulturnat. Han er en slags edderkop for aktiviteterne på Birkerød Kulturnat, og han oplever, at der i Birkerød er en særlig lyst til at være noget for hinanden. Han flyttede selv til Birkerød for 11 år siden.
Der er øjenkontakt i Birkerød og en sjæl, hvor man gerne vil være noget for hinanden. Det var faktisk derfor jeg selv flyttede hertil fra Lyngby. Her har Birkerød nok en styrke sammenlignet med mange andre, siger Jack Otto Kristensen.
Oplevelser, man ikke kan få på nettet - også for de unge
På spørgsmålet om, hvad der skal til for at skabe gode oplevelser i bylivet, har begge lokale ildsjæle nogle erfaringer, som de gerne deler af.
Gode oplevelser kræver at tingene spiller sammen, og at man oplever noget, som man ikke får på nettet. Det er i princippet ligegyldigt, om man kommer for at få en oplevelse og køber en bluse, eller kommer for at købe en bluse og får en oplevelse. Min filosofi har været at forretningslivet og kulturlivet har en synergi, hvis vi forstår at bruge hinanden. Kulturnatten har både samarbejde med handelsforeningen, men også med individuelle butikker, siger Jack Otto Kristensen.
Vi skal huske ungdommen med fx ungdomsklub og sport i fritiden. Hvis der er en stjernegod underviser i badminton- eller fodboldklubben, som tager initiativ og gør en masse fedt for fællesskabet, så bliver både de unge og deres forældre her. Jeg har mødre, som kigger forbi butikken, mens deres børn er til sport her i nærheden, det ville de ikke gøre hvis det foregik i fx Hørsholm, nævner Mette Vogelius som et eksempel på, hvad der binder bylivet sammen i alle aldre.
-
Når kalenderen viser forår, fuglene kvidrer og vi alle sammen glæder os til at komme ud fra vinterhiet, så åbner Nærum Kaffebar i Nærum Hovedgade 41. Der bliver banket og boret, væltet vægge, malet og gjort ved, når erhvervslokalet i Nærum Hovedgade 41 bliver bragt tilbage til et indbydende butikslokale. Til glæde og gavn for bylivet i Nærum.
Hvor der i mange år har ligget læge og køreskole i det gamle stråtækte hus, bliver der nu liv på anden vis, når dørene åbnes til den hyggeligste kaffebar. Her kan man vælge at sidde indenfor eller nyde den spæde forårssol fra fortovskanten.
Tina og Salem Buur elsker at være en del af skønne Nærum, landsbyen og lokalmiljøet. De har boet her i fire år med deres døtre og da ideen om en familiedrevet kaffebar opstod, kunne det ikke være mere naturligt for dem end at lægge den i Nærum Hovedgade. For alle var enige om, at der manglede et sted i Nærum, hvor man kan nyde hjemmebag og gode drikke.
Tina udtaler:
”Vi bliver det lille stop på dagen, hvor man tager en pause, griner, hygger og nyder livet i Hovedgaden, før man siver videre ud i dagens program. Vi gør det med hjertet og fylder det med farver, smil og kalorier”.
Salem udtaler:
”Nærum Kaffebar har fået en helt fantastisk modtagelse i byen og vi glæder os vanvittig meget til at åbne og byde de første gæster velkommen. Og så må jeg vænne mig til tanken om, at jeg fremover skal dele Tinas kager med andre”.
Nærum Kaffebar åbner i slutningen af marts. Lige nu arbejdes der på fuld kraft på istandsættelsen og parret har mange planer og ønsker for stedet. Udover at Søllerød
Trafikskole fortsætter deres teoriundervisning i lokalerne om aftenen, er der også planer om bl.a. strikke/hæklecafé, foredrag og mulighed for leje af kaffebaren til møder, præsentationer mv.
Du kan følge Nærum Kaffebar på Instagram: Nærum__Kaffebar og Facebook: Kaffebar i Nærum Hovedgade.
Nærum Kaffebar og familien bag kan kontaktes pr. mail hello@guldkantsdanmark.com
eller Salem tlf. 31 10 75 74 og Tina tlf. 61 30 06 16
Mindre bymiljøer
Byliv og bylivsaktiviteter er også i spil i kommunens mindre by- og handelsområder, hvor der er gjort en indsats for at skabe dialog med lokale aktører og butikker i Lupinkrogen (Birkerød), Nørrevangen (Birkerød), Søllerød Park samt Bistrup (Birkerød).
Mere liv i bymiljøerne - info
-
Bylivsnetværkene er åbne for alle, som interesserer sig for udvikling af byliv i Rudersdal kommune.
Møderne i bylivsnetværkene tager udgangspunkt i de fire byområder Holte/Gl. Holte, Birkerød, Vedbæk/Trørød og Skodsborg/Nærum, men initiativet strækker sig ud i alle kommunens handels- og byområder.
Det er gratis at deltage. Alle bidrager, med det de kan og alle gode ideer er velkomne.
Tag fat i kontaktpersoner fra dit lokale bylivsnetværk hvis du vil være med. Du kan eksempelvis kontakte:
Vedbæk:
Hans Henrik Goth, leder af Vedbæk Kulturhus: Email: hanshenrik@mantra.dk
Daniel Carlsson, formand for Vedbæk handels og erhvervsforening: Email: dc@carlssonliving.dk
Holte:
Bettina Lauritzen, formand for Holte handelsstandsforening: Email: bl@fiorini-holte.dk
Kim Qvistdorff Olesen, formand for Holte Midtpunktcenterforening: Email: kim.qvistorff@kvickly.dk
Birkerød:
Rune Jørgensen, formand for Birkerød Bymidte: Email: outdoor45shop@gmail.com
Andreas Linnet Jessen, Kulturcenterchef Mantzius: Email: anlij@rudersdal.dk
Nærum:
Regine Liljengren, formand for Nærumvænge Handelsstandsforening: Email: regine@fiskerliljengren.dk
Tine og Salem, Nærum Kaffebar: Email: hej@naerumkaffebar.dk
Brug for sparring eller støtte til udvikling af din butik?
Erhvervshus Hovedstaden og erhvervsfremmesystemet tilbyder bl.a. 1:1 sparring ift. udvikling af din forretning. Har du som butiksejer brug for at vende dine muligheder for sparring og støtte til udvikling af din butik, så kontakt Bjørn Engsig, erhvervschef i Rudersdal Kommune, på ensi@rudersdal.dk
-
I vedlagte folder kan du læse, hvad du må bruge vejarealet foran din butik til - uden at søge kommunen om tilladelse.
Brug af vejareal foran din forretning
Få hjælp til udvikling af din forretning
Erfaringen viser, at virksomheder, der tager imod sparring fra Erhvervshusets eksperter, får nye perspektiver og bedre redskaber til at udvikle deres drift. Detaileksperterne har mange års erfaring fra branchen, og deres tilbud om sparring er gratis for dig. Læs mere her:
Sparring fra Erhvervshus Hovedstaden
Birkerød-området
-
Her kan du læse referaterne fra møderne i netværket fra efteråret 2023 til udgangen af 2024.
Holte/Gl. Holte-området
-
Her kan du læse referaterne af de møder, der blev holdt i netværket fra efteråret 2023 til udgangen af 2024.
Vedbæk/Trørød-området
-
Her kan du læse referaterne fra møderne i netværket fra efteråret 2023 til udgangen af 2024.
Nærum/Skodsborg-området
-
Her kan du læse referaterne af de møder, der blev holdt i netværket fra efteråret 2023 til udgangen af 2024.