Delebiler og delecykler kommer til Rudersdal
I samspil med den kollektive trafik skal delecykler og delebiler være et attraktivt alternativ til bilen. Derfor indvier Rudersdal Kommune og Region Hovedstaden nu såkaldte mobilitets-”HUBs”, som skal gøre det nemt at hente og aflevere delecykler og delebiler på udvalgte steder og stationer.
Indvielse af det første regionale HUB, som er et opsamlings- og afleveringssted for delebiler og delecykler, sker på Nærum Station torsdag d. 22. august. Her løfter borgmester Ann Sofie Orth, Rudersdal Kommune, og udvalgsforperson, Marianne Frederik fra Region Hovedstaden sløret for indretningen af de nye tilbud, som skal testes det næste år.
”Vi er meget spændte på, hvordan borgerne og dem, som arbejder eller studerer i vores kommune, vil tage imod de nye tilbud. Med de nye mobilitets-HUBs prøver vi at gøre det mere synligt, at der er nogle gode alternativer, hvis man ikke har sin egen bil til rådighed, eller hvis bussen lige er kørt,” siger Ann Sofie Orth.
Brugerne skal selv booke og betale for deres ture direkte til udbyderne af delebiler og delecykler, der som noget nyt vil afprøve deres forretningskoncepter målrettet kunder i oplandet til København, hvor bilejerskabet typisk er en hel del højere.
Også mulighed for transport uden for kommunen
”Vi har allerede set, at delecykler og delebiler er blevet en del af hverdagen i København og på Frederiksberg: Delebilerne kan være med til at udskyde eller helt sløjfe behovet for en egen bil, og delecyklerne gør det nemt at stå af bussen eller toget og cykle de sidste kilometer. Nu vil vi undersøge om borgere i forstadskommunerne også er klar til at hoppe med på delebølgen,” siger Lars Gaardhøj, formand for Region Hovedstaden.
Du kan køre til alle de steder, som du kan se i de apps, du bruger. Det gælder også uden for kommunens grænser fx til DTU i Lyngby, Rungsted Kyst eller København.
”Transport er et af de helt tunge områder i arbejdet med kommunens grønne omstilling og et centralt element i vores klimahandlingsplan, og derfor er det oplagt at kigge på, hvordan vi kan styrke borgernes adgang til grøn transport”, siger Court Møller, formand for Klima- og Miljøudvalget i Rudersdal Kommune.
Læs mere:
Snup en delecykel eller delebil
Godt for klimaet og sundheden
Det er Region Hovedstaden og Rudersdal Kommune der, sammen med Kinto, Green Mobility, Dott og Danmarks Tekniske Universitet, har fået et tilskud på knap ti mio. kr. fra EU’s Horizon Europe-støtteprogram til projektet.
”Vi har et klart mål om, at færre i hovedstadsregionen kører i egen bil og i stedet vælger cyklen og den kollektive trafik. Det er godt for klimaet og den enkeltes sundhed. Delebiler og især delecykler i kombination med vores gode netværk af busser og tog vil kunne dække rigtig manges transport,” siger Marianne Frederik, der er forperson for udvalget for trafik og regional udvikling i Region Hovedstaden.
Teksten fortsætter under faktaboksen.
Her kan du snuppe en delecykel eller delebil
Målet med projektet er at etablere mobilitetshubs og teste delemobilitet uden for de største byområder og dermed styrke den eksisterende kollektive trafik i kombination med private mobilitetstjenester og dermed gøre det nemmere at vælge grøn kollektiv transport både i hverdagen og fritiden.
Der etableres HUBs på følgende steder:
- Nærum Station
- Kulturcenter Mariehøj
- Holte Station
- Holte Midtpunkt
- Birkerød Station
- Birkerød Bymidte
- Vedbæk Station
- DTU Science Park (privat område)
Uden for Rudersdal Kommune etableres der supplerende HUBs følgende steder:
- Rungsted Kyst Station
- DTU Campus i Lyngby
Forsøg frem til august 2025
Der er tale om et forsøg, hvor der blive testet delemobilitet med tre udbydere fra august 2024 frem til august 2025.
Forsøget er en del af et større europæisk Horizon Europe-projekt – hvor der testes forskellige elementer og emner inden for delemobilitet i byer som Porto, München, Helsinki, Torino, Amsterdam og Paris.
Omfanget af forsøget
- 200 Dott-delecykler, der hentes og afleveres på offentligt tilgængelige cykelstativer i Rudersdal Kommune samt på DSBs stationer i Birkerød, Holte, Vedbæk og Rungsted Kyst.
- 12 Kinto-delebiler hentes og afleveres på deres egne faste P-pladser i tættere bebyggede områder af Rudersdal tæt på det nærmeste HUB.
- 20 Green Mobility-delebiler hentes og afleveres på HUBs i Rudersdal samt i Lyngby, Gentofte, Frederiksberg, København eller lufthavnen m.m. De vil blive re-balanceret efter behov på de udvalgte mobilitetshubs.
- DTU evaluerer projektet på baggrund af data fra rejseplanen, Movia samt fra Dott, Kinto og Green Mobility derudover bliver der indsamlet både kvalitative og kvalitative data for at måle forskellige effekter på trængsel, brugertilfredshed mv.
- Helsingborg Stad i Sverige er sparringspartner på projektet.