Hop til hovedindhold
Nyhed

Masser af inspiration for lokale iværksættere

Der var inspiration, personlige fortællinger, videndeling og netværk, da Rudersdal Kommune var vært for en iværksætterkonference i Vedbæk Kulturhus med særlig fokus på kvindelige iværksættere.

En forsker, et panel fyldt med kvindelige iværksættere og en borgmester. Det var nogle af ingredienserne, da Rudersdal Kommune tirsdag den 28. maj var vært for en regional iværksætterkonference i Vedbæk Kulturhus.

Gennem de seneste næsten 2 ½ år har jeg efterhånden besøgt mange lokale virksomheder også nogle af de, vi har hørt om i aften. Alligevel kan jeg ikke lade være med at stå tilbage med en udelt begejstring. Det har været voldsomt inspirerende og frem for alt er jeg begejstret over, hvordan idéerne og viljen til at gøre en forskel blomstrer blandt driftige kvinder her i Rudersdal.
Ann Sofie Orth, Borgmester.

Knapt 100 havde fundet vej til Vedbæk Kulturhus, hvor der blev delt ud af viden om iværksætteri og personlige historier fra flere af regionens stærke iværksættere. Men aftenen begyndte med svaret på et vigtigt spørgsmål: Hvad er egentlig en iværksætter?

Det spørgsmål besvarede professor Kim Klyver fra Syddansk Universitet. Han har i mere end 20 år forsket i iværksættere og SMV’er. Der er tre typer af iværksættere ifølge Kim Klyver: Spirende iværksættere, hverdagsiværksættere og vækstiværksættere. Den sidste gruppe er ifølge Kim Klyver dem, vi altid hører om i medierne; højvækstvirksomheder, men han fremførte en vigtig pointe: - Højvækstvirksomheder udgør en meget lille del af iværksætteriet. Det er derimod hverdagsiværksættere, der skaber flest arbejdspladser, og det er dem, der giver aktivitet i hele landet, sagde han.

Hverdagsiværksættere

En hverdagsiværksætter er dem, der er flest af. Det er alt fra frisøren over restauratøren til galleriejeren og den selvstændige grafiker. Det er nemlig vigtigt, mener Kim Klyver, at huske, at man ikke behøver en ny idé, som ingen har prøvet før, for at blive iværksætter. Det var et populært udsagn i salen, og borgmester Ann Sofie Orth, som var ivrigt lyttende, bed også særligt mærke i begrebet.

Hverdagsiværksætter. Jeg er simpelthen vild med det udtryk. Og der er netop brug for anerkendelse af dem.
Ann Sofie Orth.

Fokus på kvindelige iværksættere

Kim Klyver var også inde på, at der er langt færre kvindelige end mandlige iværksættere. Det skyldes dog ikke, at kvinder ikke har gode idéer eller ikke vil være iværksættere.

I Danmark har det offentlige groft sagt monopol på de services, som kvinder typisk ville kaste sig ud i som iværksættere, fx indenfor pleje og andet socialt arbejde. Derudover møder kvinder flere udfordringer på deres vej til iværksætteriet, blandt andet fordi det er meget mandsdomineret.
Kim Klyver, Professor ved Syddansk Universitet.

Derfor var det derfor med særlig stolthed, at Ann Sofie Orth kunne præsentere et iværksætterpanel som udelukkende bestod af lokale, kvindelige iværksættere. Panelet bestod af: 

Hatla F. Johnsen fra Uqualio, Anja Byrial Hansen fra Byoms, Amie N’Dong fra Social Vanilla, Sandra Herold Ferbing fra Restaurant Mantzius og Marie Lommer Bagger fra Measurelet.

De fortalte hver deres iværksætterhistorie, og så blev der talt om, hvad der driver dem som iværksættere.

Det er ikke vækst. Jo, det er vækst, for jeg vil gerne udbrede virksomheden, men det er, fordi jeg ønsker at gøre en positiv forskel, sagde Amie N’Dong fra Social Vanilla, som kombinerer miljømæssig ansvarlig vanilje produktion og fair handel med gennemsigtighed i hele værdikæden. 

Maj Gerster Toppenberg kunne supplerende fortælle om, hvordan hun var gået fra at være topleder i cateringbranchen til at udleve sin iværksætterdrøm og om sine overvejelser og refleksioner på vejen.

Tanker og refleksioner fra kvindelige iværksættere 

En masse mennesker vil rådgive om, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der slet ikke kan, men vi bygger, mens vi flyver.
Haltla F. Johnsen, uQalio.
Det er et ret intenst pres at flytte sig fra at sidde for sig selv med sin laptop til at være en rigtig administrerende direktør. Du bliver en rollemodel, som folk vil lytte til. Det er som at gå op ad en meget stejl trappe, hvor der er nye forventninger for hvert trin.
Maria Lommer Bagger, Measurelet.
Jeg vil gerne vise, at man kan tage kampen op med de store og gøre en forskel som social iværksætter.
Amie N’Dong, Social Vanilla.
Jeg fortryder ikke. Det er det fedeste. At arbejde med et mangfoldigt team og få folk til at vokse, men man kan godt føle sig lidt alene, når man både skal være den, der kaster ideerne op i luften, griber og udfører dem.
Sandra Herold Ferbing, Restaurant Mantizus.
Vi har fundet ud af, at vi skal lytte mere til os selv end til andre, for det er der, vi har succes.
Anja Byrila Hansen, Byoms.