Fjernvarme i Rudersdal
Fjernvarme i Birkerød rykker, lokalplan skal sætte rammen for varmeanlæg på Blokken. Geotermi undersøges som varmekilde for borgere i den østlige del af kommunen.
Grøn fjernvarme er et centralt element i kommunens klimahandlingsplan og målsætningen om at være CO2-neutral i 2040:
Sådan skal vi blive klimaneutrale i 2040
En række projekter skal opfylde målsætningen, læs om planer for de enkelte områder herunder.
En vigtig forudsætning er, at den nødvendige varmekapacitet til at levere grøn fjernvarme er til rådighed, og der findes egnede placeringer til nye vedvarende energianlæg.
Et varmeanlæg på Blokken i Birkerød, baseret på en luft-til-vand varmepumpe, er godt i vej. Anlægget skal forsyne husstande i Birkerød og Bistrup med fjernvarme.
Aktuelt arbejdes på at få det nødvendige plangrundlag på plads i form af en ny lokalplan. Læs mere om projektet herunder.
Geotermi som varmekilde undersøges
Når det gælder borgerne i Gl. Holte, Trørød, Søllerød, Nærum og Skodsborg, er planen om en tilsvarende varmepumpe i Holtegårdsparken skrinlagt. I stedet undersøger Norfors muligheden for at basere fjernvarmen på geotermi.
Geotermi i spil som varmekilde – projekt i Gl. Holte afsluttes
Et varmeanlæg baseret på geotermi er som udgangspunkt langt mindre end et anlæg baseret på en luft-til-vand-varmepumpe. Derfor er det lettere at finde egnede placeringer, og flere muligheder kan derfor bringes i spil.
I efteråret 2024 gennemførte firmaet Innargi en kortlægning af undergrunden i Nordsjælland ved hjælp af seismiske undersøgelser.
Herunder kan du læse status og se den konkrete plan for etablering af fjernvarme i netop dit område. Norfors er ansvarlig for projekterne de fleste steder, men i Vedbæk er det energiselskabet E.ON, der står for at bygge energicentral og fjernvarmenet.
Planer for de enkelte områder
-
Norfors’ projektforslag vedrører varmeforsyning af ca. 4.700 kunder i Birkerød og Bistrup.
For flere detaljer om projektet inkl. den præcise geografiske ramme, se det samlede projektforslag:
Birkerød og Bistrup – projektforslag
Status
Modsat det planlagte projekt i Gl. Holte, hvor geotermini vurderes som mulig varmekilde, fortsætter projektet med at etablere en luft-til-vand varmepumpe på Blokken i Birkerød.
Når Norfors vurderer, at geotermi i Birkerød ikke umiddelbart er en mulighed, skyldes det lokale geologiske forhold, som ikke er optimale. Derfor fortsætter processen hen imod udarbejdelse af udkast til lokalplan for dette projekt.
Beslutning i Arkitektur- og Byplanudvalget 5. februar 2025
Derpå kan Norfors begynde en udbudsproces for etablering af varmeanlægget på Blokken, og når der er valgt en leverandør, kan den konkrete projektering af byggeriet begynde.
Læs mere:
-
Norfors’ projektforslag vedrører varmeforsyning af ca. 1.400 kunder. For flere detaljer om projektet inkl. den præcise geografiske ramme, se det samlede projektforslag:
Holte og Øverød – projektforslag
Status
Projektforslaget for Holte og Øverød er godkendt.
Det tekniske anlæg
En planlagt varmepumpe på Øverød-centralen forventes at kunne dække en del af projektområdet, men der er behov for mere varmekapacitet for at kunne forsyne hele Holte-området.
Hvis der bliver kapacitet i overskud fra anlæggene i Birkerød og den østlige del af kommunen, kan resten af områdets varmebehov dækkes herfra.
-
Norfors’ projektforslag vedrører varmeforsyning af ca. 2.800 kunder. For flere detaljer om projektet inkl. den præcise geografiske ramme, se det samlede projektforslag:
Gl. Holte, Trørød, Nærum, Søllerød og Skodsborg – projektforslag
Geotermi som varmekilde undersøges nærmere
Ift. varmeforsyningen for disse områder er Norfors i gang med at undersøge mulighederne nærmere for at basere varmen på geotermi.
Den oprindelige plan om at etablere et varmepumpeanlæg i Holtegårdsparken er skrinlagt og planarbejdet afsluttet.
Beslutning i Arkitektur- og Byplanudvalget 5.2.25
Et varmeanlæg baseret på geotermi er som udgangspunkt langt mindre end et anlæg baseret på en luft-til-vand-varmepumpe. Derfor er det lettere at finde egnede placeringer, og flere muligheder kan derfor bringes i spil.
I efteråret 2024 gennemførte firmaet Innargi en kortlægning af undergrunden i Nordsjælland ved hjælp af seismiske undersøgelser.
I det videre arbejde skal Norfors blive klogere på egnede alternative placeringer inden for et område ved Gl. Holte og oplandet hertil, som geologisk har et potentiale.
-
E.ON planlægger at etablere en energicentral inden for indhegningen af det eksisterende rensningsanlæg på Gøngehusvej 29.
Som en del af projektet vil overskudsvarme fra spildevandet blive brugt til fjernvarme. Projektforslaget omfatter ca. 530 kunder:
Status
Aktuelt er projektet sat på pause, mens der kører en ny udbudsproces, hvilket er sædvanlig praksis i sådanne projekter med stor kompleksitet og høje krav til ressourcer, materialer og kompetencer.
Situationen i markedet er den, at leverandørpriserne i fjernvarmebranchen er steget i takt med, at mange fjernvarmeprojekter er blevet sat i gang.
De nye udbud i år sker for at kunne vurdere den faktiske økonomi i projektet og dermed, om det kan gennemføres, samt med hvilken tilslutnings-pct. og pris for kunderne.
Den nødvendige tilslutning til fjernvarme i området (jf. projektbeskrivelse) er sat til 70 pct. af det totale varmebehov i Vedbæk. Den aktuelle status for interessen er på 53 pct. af det totale varmebehov (pr. 23. januar 2025).
Mere info og tilkendegivelse af interesse
På nedenstående side, som E.ON har oprettet, kan du læse mere om projektet og mulighederne, ligesom du kan tilkendegive din interesse.
Det tekniske anlæg
Energicentralen opføres i neutrale farver, så den falder naturligt ind med den omkringliggende natur, og der bliver taget højde for hensyn til biodiversiteten i området ved etablering af værket.
Desuden bliver der arbejdet på at indgå samarbejder med lokale aktører med det formål at øge biodiversiteten på energicentralen og i det omkringliggende område.
Varmepumpen i projektforslaget overholder naturligvis gældende regler om støj i skel jf. Miljøstyrelsens vejledning.
Øvrige projekter
-
De orange markeringer på kortet viser de områder, der forventes at blive en del af fase 3 i "Varmeplan 2023-2035". Her forventer Norfors først at kunne tage stilling til udbygning af fjernvarme efter 2028.
Det betyder, at den konkrete planlægning for disse områder tidligst forventes at begynde 2029-2030.
-
De grønne markeringer på kortet viser de områder, hvor mulighederne for fjernvarme fortsat er under afklaring. Det forventes, at der kommer en afklaring på disse områder i løbet af 2024/2025
Se dine muligheder for fjernvarme i dag
-
På kortet herunder kan du søge på din adresse og se dine muligheder for fjernvarme. Når du har søgt, kommer en blå prik, som markerer din bolig.
Klik på den for at hente oplysninger om hvilket område du ift. den overordnede planlægning er en del af, hvilken fjernvarmeleverandør der står for opgaven i dit område og en meget grov tidsplan for, hvornår fjernvarmen når din bolig.
Det kan også være, at du bor i et område, der først er en del af Norfors’ udbygningsplan efter 2028, eller du bor i et område, som allerede er udlagt til fjernvarme. I givet fald kan du henvende dig til Norfors for at blive tilsluttet.
Andre varmekilder
Sådan får du en varmepumpe (herunder varmepumper på abonnement)
Kontakt til varmeforsyning
-
Fjernvarmen i Rudersdal Kommune leveres af Norfors Fjernvarme, som du kan kontakte, hvis du vil vide mere om tilslutning, priser, konkrete planer for dit område med mere.
Norfors I/S
Savsvinget 2, 2970 Hørsholm
Norfors - kontakt -
Fjernvarmen i Vedbæk skal leveres af E.ON Danmark Fjernvarme
Kundeservice, tlf. 70 27 05 77.
-
Individuel naturgas distribueres af EVIDA. Har du spørgsmål til din naturgas, eller ønsker du at blive frakoblet naturgas, skal du kontakte EVIDA eller dér, hvor du køber naturgas.
Evida (tidligere HMN GasNet)
Gladsaxe Ringvej 11, 2860 Søborg
Telefon: 62 25 90 00
Mail: evida@evida.dk
www.evida.dk
Tilslutningspligt til fjernvarme
-
Der er tilslutningspligt til fjernvarme ved "ny bebyggelse" i områder der i dag har mulighed for fjernvarme (De områder der er grå på det interaktive kort).
Det betyder, at hvis du bygger nyt eller foretager "væsentlige ombygninger" af en eksisterende bygning og samtidig udskifter din varmeinstallationen, har du pligt til at tilslutte dig fjernvarme.
Fritagelse for tilslutningspligt
Hvis du ikke ønsker at blive tilsluttet fjernvarme, skal du i visse tilfælde søge dispensation hos Rudersdal Kommune.
Du skal søge om dispensation fra tilslutningspligten, hvis:
- Det er nybyggeri
- Der er tale om "væsentlige ombygninger", fx større renoveringer af en eksisterende bygning samtidig med, at varmeinstallationen udskiftes.
- Du opfører dit hus som et lavenergibyggeri og vil installere og ønsker en anden grøn løsning, fx varmepumper eller jordvarme.
Du skal sende din ansøgning til tom@rudersdal.dk
Der er ikke nogen formkrav, men for at vi kan behandle ansøgningen, skal den som minimum indeholde følgende informationer:
- Begrundelse for din ansøgning.
- Hvilken energikilde ønsker du i stedet.
- Er der tale om eksisterende eller ny bebyggelse (og er det lavenergi).
- Hvilken adresse drejer det sig om.
I andre tilfælde behøver du ikke en dispensation.
Det kan fx være, hvis du ønsker at udskifte dit oliefyr eller naturgasfyr (og tilhørende installationer) med en varmepumpe, og du ikke samtidig har planer om anden større renovering, der kan ses som en "væsentlig ombygning" af ejendommen.
Her er der ikke er tale om "ny bebyggelse", og tilslutningspligten træder derved ikke i kraft, så længe det kun er selve oliefyret / naturgasfyret, der udskiftes til anden varmekilde.
Hvis du er i tvivl, om du skal søge om dispensation, kan du kontakte Klima, Natur og Miljø på tom@rudersdal.dk.
Bemærk
- Husk at rette BBR. Når du har skiftet energikilden, skal du gøre kommunen opmærksom på dette, så det kan blive rettet i BBR. Kontakt Byplan for at rette BBR: bbr@rudersdal.dk.
- Særligt for dig med oliefyr. Der skal gøres opmærksom på, at hvis du skifter oliefyret ud med en anden energikilde, skal olietanken afmeldes, da den ellers vil blive ved med at fremgå af BBR. Læs mere her: Olietank - sådan gør du
Oliefyr
Fra 1. januar 2016 har det ikke længere været tilladt at skifte til nyt oliefyr, hvis man bor i et område med kollektiv varmeforsyning.
Oliefyr er den individuelle forsyningskilde, der udleder mest CO2, og der er derfor meget at spare i klimaregnskabet ved at gå væk fra oliefyr og over til fx fjernvarme, varmepumper eller jordvarmeanlæg.
Hvis du tidligere har haft et oliefyr, og det ikke længere benyttes, er det vigtigt, at du afmelder den tilhørende olietank og får den sløjfet eller helt fjernet.